Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Bättre skolresultat i Norrköping

Dela

Elever i Norrköpings kommunala gymnasieskolor förbättrar sina resultat inom flera områden. Det visar siffror i en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

I SKL:s öppna jämförelser för Gymnasieskola 2019 framgår att elever i Norrköpings kommunala gymnasieskolor förbättrar sina resultat inom flera områden. Rapporten avser elever som slutade gymnasiet 2018. Tjejer ligger fortsatt betydligt högre än killar resultatmässigt på olika sätt.

Norrköping sticker ut

På nationell nivå har andelen elever som får en gymnasieexamen inom tre år ökat under fem år i rad. Det senaste året har de kommunala gymnasieskolorna runt om i landet inte följt denna positiva trend. I den kommungrupp som Norrköping tillhör, Större stad, är det bara Norrköpings kommunala gymnasieskolor som har en påtaglig ökning i andelen elever med examen, från 59 till 61 procent. Medelresultatet för kommungruppen ligger dock högre, på 65 procent, men rapporten visar att Norrköpings resultat är högre än SKL:s modellberäknade värde. Det innebär att Norrköpings kommunala gymnasieskolor presterar aningen bättre än förväntat utifrån kommunens elevsammansättning där kön, andel nyanlända, föräldrars utbildnings- och inkomstnivå samt ekonomiskt bistånd räknas in.

– Att pojkarnas resultat är lägre hänger delvis ihop med att vi har förhållandevis många pojkar på yrkesprogram och där är den genomsnittliga betygspoängen generellt sett lägre, säger Claes Göransson, verksamhetschef för gymnasieskolan i Norrköping.

Andelen elever som når grundläggande behörighet till högre studier inom tre år har också ökat påtagligt mellan 2017 och 2018 för elever inom Norrköpings kommunala gymnasieskolor. Även här är flickornas ökning större, från 52,5 procent till 58,4 procent jämfört med pojkarnas, från 32,8 procent till 35,5 procent. Ökningen gäller främst högskoleförberedande program.

Fler siffror

Den genomsnittliga betygspoängen för Norrköpings kommunala gymnasieelever har ökat från 2017 till 2018 både för högskoleförberedande program, från 13,8 till 14,5, och för yrkesprogram, från 12,5 till 13,0. Sammantaget är denna ökning 0,5 poäng större än kommungruppens och rikets ovägda medel vilket innebär att Norrköping här har en mer positiv trend. Flickornas genomsnittliga betygspoäng har ökat betydligt mer än pojkarnas och ligger nu på 14,8 jämfört med pojkarnas 13,1.

– Det är ett skönt kvitto på ett målmedvetet arbete när nu även gymnasiebetygen går i positiv riktning. Det systematiska kvalitetsarbetet och utvecklingen av undervisningen ger resultat och det visar att vi är på rätt väg, även om vi inte slår oss till ro, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

Hela rapporten Öppna jämförelser finns på SKL:s hemsida.

Kontaktpersoner:
Claes Göransson
Titel: Verksamhetschef gymnasieskola
Telefon: 073-020 23 58

Annika Karlsson
Titel: Utvecklingsstrateg
Telefon: 011-15 18 78

___________________________________________________

Avsändare, Andreas Schander, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Bilder

Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum