Norrköpings kommun

Bättre tillgång till lägenheter för utsatta de kommande åren

Dela

Flera planerade byggprojekt av mindre lägenheter med lägre hyror gör att Norrköpings kommun de närmsta åren kommer få tillgång till ett 50-tal lägenheter att använda till stödlägenheter och verksamhetslägenheter. Det visar Bostadssamordningens (BOSAM:s) årsrapport för 2021.

­­– Vi har tidigare fått säga nej till lägenheter på grund av alltför höga hyror, och ser mycket positivt på den här utvecklingen. En av utmaningarna under 2022 blir just att få till en utökad bostadsförsörjning eftersom vi behöver få tillgång till många fler bostadsobjekt än tidigare. Ett led i det är boendeinsatsen ”Bostad först” tillsammans med Hyresbostäder som just nu är i uppstartsfasen. Den riktar sig till personer med långvarig hemlöshet kopplat till missbruksproblematik och psykisk ohälsa, säger Kaj Hägerström, enhetschef bostads-
samordningen i Norrköpings kommun.

Bostadssamordningens uppdrag är att samordna kommunens bostadssociala resurser, tillgodose kommunens behov av sociala kontrakt och tillsammans med fastighetsägare utveckla kommunens bostadssociala arbete. De lägenheter som kommunen hyr är till människor som fått ett biståndsbedömt beslut. Det kan till exempel handla om människor med höga hyresskulder, tidigare missbruksproblematik, våldsutsatta eller flyktingar som är anvisade till kommunen.

Bostadssamordningens årsrapport för 2021 visar bland annat:

  • Kronofogden verkställde 52 avhysningar i Norrköping, vilket är 14 stycken fler än 2020 och 28 stycken fler än 2019. Andelen verkställda avhysningar ökade från 30 procent 2020 till 36 procent 2021.
  • 11 barn var berörda av avhysningarna. Av dessa barn var åtta stycken redan innan avhysningen folkbokförda på den andre förälderns adress, och vid avhysningstillfällena var också de övriga tre barnen folkbokförda på en annan adress.
  • Bostadssamordningen fick information om 144 stycken avhysningsbeslut.
    92 av dessa lyckades förhindras med hjälp av kvarboendestödjande insatser.
  • Under 2021 upprättade Bostadssamordningen 27 stycken nya stödlägenheter och 39 stycken verksamhetslägenheter anskaffades till socialkontoret.
  • Det skrevs 67 nya avtal mellan Bostadssamordningen och fastighetsägare.
    39 av dem var helt nya objekt medan 28 av dem var lägenhetsobjekt som har återanvänds och skrivits nya avtal på.

– Det gör mig oerhört glad att fastighetsägare i Norrköpings kommun bidrar i det viktiga arbetet att hjälpa personer till eget boende. Tillsammans kan vi motverka utanförskap och bidra till ett bättre och inkluderande samhälle, säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande socialnämnden.

Årsrapporten finns bifogad.

Kontakt:
Kaj Hägerström
Titel: enhetschef Bostadssamordningen Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 28 98

Maria Sayeler Behnam (S)
Titel: ordförande socialnämnden
Telefon: 0738-96 15 86

________________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum