Bättre värde i bilen bra för konsumenter   

Dela

De senaste åren har nya regler och ändrade förutsättningar påverkat bilhandeln i Sverige, som exempelvis bonus-malus och den svaga kronan, som inneburit ökad export. Det har i sin tur minskat utbudet och bidragit till högre priser på begagnade bilar. Bilhandlare kan sätta en nästan lika hög prislapp på en 8–10 år gammal bil idag som för något år sedan, trots bilens högre miltal och ålder.

– Även om högre priser ofta ses som något negativt omfattas ju även den egna bilen, vilket kan vara tacksamt. Värdeminskningen är ofta den enskilt största kostnaden i bilägandet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

M Sveriges jämförelse visar att om andrahandsvärdet för en bil vars pris är 150 000 kronor sjunker 5 procent mindre per år innebär det en lika stor besparing som om bensinpriset skulle ligga på 13,10 kronor per liter istället för 15,70*. Det gäller även om effekten slår igenom först den dag bilen säljs.

– En lägre värdeminskning kan motsvara flera kronor per mil och påverkar bilens kostnader mycket mer än exempelvis prisvariationerna på bensin, säger Carl-Erik Stjernvall.

Den något sjunkande försäljningen av nya bilar som väntas när bilskatterna ökar 2020 och det faktum att tjänstebilar kommer att förmånsbeskattas hårdare framöver gör att fler kan tänkas välja en begagnad bil.

– Det är bra att ha koll på den egna bilens värde. Stäm av med marknaden och ta hand om underhållet så att bilen behåller sitt värde längre, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sveriges tips om bilens värde:

  • Bilens värde kan vara svårt att ange exakt men ligger vanligtvis nära de priser som gäller vid privat försäljning.
  • Bilhandlare har högre priser, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som värde, dels eftersom de kan erbjuda kreditköp, dels för att de kan behöva ta höjd för reklamationer och ofta har kostat på en rekonditionering inför försäljningen.
  • Värderingstjänster på internet kan vara missvisande. Jämför din bil med liknande objekt till salu. Var ärlig mot dig själv om den egna bilens skick.
  • Att äga sin bil kan innebära oförutsedda kostnader. Utför förebyggande underhåll för att minska risken.
  • Andra sätt att minska bilens kostnader kan vara att jämföra priset på exempelvis service, försäkringar eller däck.

*Beräkning baserad på uppgifter från M Sveriges Bilkostnadskalkyl avseende en fem år gammal bil med beräknad ägarperiod om fem år till ett inköpspris på 150 000 kronor, samt årliga 1 500 mil, försäkring 4 000 kronor, skatt 1 500 kronor och i övrigt normala förutsättningar.

Räkna ut milkostnaden på din bil på https://msverige.se/bilkalkyl

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun26.11.2020 05:45:00 CETPressmeddelande

M Sveriges utmärkelse Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun. De får utmärkelsen för öppnandet av den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där allmänheten kan tanka. Tankstationen är unik eftersom den inte är inkopplad till elnätet och är helt självförsörjande på energi genom solceller. M Sveriges förhoppning är att fler kommuner ska uppmärksamma Mariestads arbete och följa kommunens exempel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum