Socialdemokraterna

Bättre villkor kan inte vänta om välfärden ska garanteras

Dela

Välfärdens framtid var på allas läppar under onsdagen och torsdagen då Sveriges kommuner och regioner - SKR (tidigare SKL) kongress ägde rum i Linköping. En av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna var att arbetet som SKR bedrivit med att införa rätt till heltid skulle fortsätta och förlängas, eftersom man anser att man fortfarande inte kommit tillräckligt långt

- Villkoren för välfärdsarbetare är en nyckel för att klara välfärdens utmaningar. Vi har på många håll jättesvårt att rekrytera, samtidigt som vissa väljer att lämna välfärdsyrkena för annat. Så kan vi inte ha det, menar Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i SKR.

Helen Eliasson (S), kongressombud från Västra götalandsregionen var ett av ombuden som talade om vikten av rätt till heltid på kongressen.

- Om vi ska kunna garantera välfärden, vilket vi ska göra, måste vi prioritera bättre arbetsvillkor för alla de undersköterskor, sjuksköterskor, förskollärare och andra som jobbar i välfärden. Rätt till heltid är en viktig del i detta, säger Eliasson.

- Att SKR tog sig an heltidsresan så att alla kommuner och regioner faktiskt skulle arbeta aktivt med detta har varit helt avgörande, men vi vill inte tappa fart nu, fortsätter hon.

En majoritet av kongressen ställde sig dock på styrelsens sida och valde att besvara istället för att bifalla motionen.

- Medarbetarna är avgörande för att vi ska lyckas med välfärden. Som arbetsgivare för över en miljon människor tycker vi det är jätteviktigt att SKR fortsätter driva på, säger Eliasson.

Om SKRs arbete för rätt till heltid
SKR (tidigare SKL) bedriver tillsammans med Kommunal utvecklingsarbetet Heltidsresan. Grunden är avtalet som parterna träffade 2016 där man enades om att tillsammans underlätta övergången till heltidsorganisering av arbetet samt genomföra åtgärder som stödjer det lokala arbetet med att öka andelen heltidsarbetande. Heltidsresan är ett femårigt projekt och ska pågå fram till 2021. Alla 290 kommuner och 21 regioner har nu en plan för införande av en heltidsorganisation.

Läs motionen om rätt till heltid från SKR-kongressen på s. 114 här.

Presskontakt
Lisa Enquist, politisk sekreterare (S)                                    076-140 66 16 

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum