Upplands Väsby kommun

Behövande kan söka bidrag ur minnesfond

Dela

Ekonomiskt utsatta Väsbybor får möjlighet att söka bidrag ur makarna Olssons testamente. Fondpengarna som kommunen förvaltar ska användas för hjälp åt gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättning. Ansökningstiden förlängs till den 31 oktober.

Foto: Mostphotos/Barbro Wickström (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos/Barbro Wickström (får endast användas med fotografens godkännande)

Kommunfullmäktige beslutade i vintras att påbörja en utdelning av tillgångarna i stiftelsen Oskar och Nanny Olssons minnesfond med en tidsenlig tolkning av makarnas önskan. Minnesfonden kom till efter det att makarna, som var bosatta i Väsby, testamenterat sina tillgångar till kommunen. Enligt testamentet ska pengarna användas för hjälp åt kommunens behövande gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

- Det är positivt att vi nu har möjlighet att dela ut medel till en utsatt grupp i samhället. Beloppet för till exempel tandvård täcker kanske inte hela kostnaden men blir ett viktigt stöd för behövande. Det är också en fördel att minnesfonden handläggs av socialkontoret så att biståndsbedömare kan tipsa brukare om möjligheten att söka detta stöd, säger omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L).

Minnesfonden bildades 1980 genom makarna Oskar och Nanny Olssons testamente och har i dag en behållning på cirka 1,2 miljoner kronor. Tidigare var det enbart fondens avkastning som fick delas ut till behövande. Sedan en ändring av riktlinjerna är det nu möjligt att även dela ut de pengar som finns i kapitalet. Det får ske när nettoavkastningen understiger tio procent av fondens förmögenhet.

Bidragets storlek styrs av innehållet i ansökan samt hur många ansökningar som inkommit. Men enligt socialchef Magnus Lublin kan den enskilde ansöka om maximalt 10 000 kronor.

- Socialkontorets tjänstemän kommer att gå igenom ansökningarna och se vilka ansökningar som uppfyller kraven i riktlinjerna och därefter fattar omsorgsnämnden beslut om utdelning av fonden. Tanken är att detta engångsbidrag ska ges utöver det stöd man eventuellt har ifrån samhället i övrigt.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos/Barbro Wickström (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos/Barbro Wickström (får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 87
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum