Svenska Orienteringsförbundet

Bergman bärgade totalen – Alexanderssons svit intakt

Dela

Gustav Bergman vann lördagens medeldistans i Kina och blev därmed förste svenske herrorienterare att bli världscupens totalsegrare sedan 1996. Under en fantastisk svenskdag förlängde dessutom Tove Alexandersson sin svit som obesegrad.

Gustav Bergman (fri bild, svenska orienteringsförbundet)
Gustav Bergman (fri bild, svenska orienteringsförbundet)

1996 blev Johan Ivarsson totalsegrare i orienteringens världscup. Då var inte alla löpare i dagens svenska landslagstrupp födda. Sedan dess har det varit danskt, finskt, norskt, ryskt och franskt i toppen innan Schweiz bestämde sig för att dominera fullständigt.

Men efter lördagens medeldistans i Kina är 23 år av blågul torka över. Gustav Bergman slutade etta och säkrade därmed totalsegern i världscupen 2019.

- Det har inte riktigt landat ännu. Egentligen har jag inte sett fram emot den här resan speciellt mycket. Det har mest känts som att jag bara skulle hit och göra jobbet. Det är en tom känsla, men det kommer säkert sjunka in och jag är självklart jättenöjd med hela säsongen, säger Gustav Bergman.

Det här är den snart 29-årige Bergmans största individuella merit i karriären. Ravinenlöparen, som i somras ledde det svenska herrlaget till VM-guld i stafett, vann sin första deltävling i världscupsammanhang så sent som förra året. Säsongen 2019 rivstartade han dock med två raka segrar i Finland.

Inför avslutningsomgången i Kina hade Gustav Bergman en ledning på 29 poäng ner till tvåan, norrmannen Olav Lundanes. Då Lundanes valde att stanna hemma var avståndet till närmaste konkurrenten, mångfaldige totalsegraren Daniel Hubmann från Schweiz, betydligt bekvämare 103 poäng.

Varför nådde du den här framgången nu?

- Det är svårt att säga. Jag tror ju att jag har blivit lite bättre varje år. På hemmaplan vet jag vad jag kan och litar på min kapacitet. Internationellt har jag dock känt mig mer stressad och vill göra något extra. Men jag tror att polletten trillade ner för ungefär två år sedan. Då hittade jag formerna för hur jag skulle göra.

I lördagens lopp tog sig ytterligare två svenskar, Martin Regborn och Max Peter Bejmer in bland de sex främsta.

På damsidan tog Tove Alexandersson hem totalsegern redan i den förra världscupomgången. Idag vann hon loppet en halv minut före ryskan Natalia Gemperle. Det innebär att Alexanderssons jakt på den magiska sviten – att gå obesegrad genom en hel världscupsäsong – fortfarande lever med bara en individuell tävling kvar. Själv tycker stjärnan dock att dramatiken är en aning konstruerad:

- Jag har nog aldrig nämnt det här så det är alla andra som talar om för mig att jag jagar den, haha!

Men nu inser också du att det är väldigt nära att lyckas hela vägen. Vad tänker du om chansen?

- Det vore såklart väldigt coolt. Jag går ju för seger på tisdag också. Jag skulle bli väldigt imponerad av mig själv om jag lyckas. Även om de flesta kanske ser mig som favorit är det väldigt tufft att vara i form till varje lopp. Det krävs otroligt mycket fokus för att prestera bra. Jag hoppas kunna hitta lite krafter till det loppet också.

I morgon fortsätter världscupen med sprintstafett. Sverige har redan säkrat totalsegern i lagtävlingen.

För mer info - kontakta förbundskapten Håkan Carlsson på 073-692 27 31Resultat, medeldistans, världscupen, Kina
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 41.33, 2) Natalia Gemperle, Ryssland, +0.30, 3) Julia Jakob, Schweiz, +0.55.
Övriga svenska placeringar:
9) Alva Olsson, +4.53, 13) Lilian Forsgren, +6.11, 16) Sara Hagström, +6.42, 18) Johanna Öberg, +6.53, 23) Anna Bachman, +7.35, 28) Lisa Risby, +8.21, 31) Karolin Ohlsson, +8.42, 32) Josefin Tjernlund, +9.06.
Herrar
1) Gustav Bergman, Sverige, 40.12, 2) Joey Hadorn, Schweiz, +1.13, 3) Lucas Basset, Frankrike, +1.41.
Övriga svenska placeringar:
5) Martin Regborn, +2.16, 6) Max Peter Bejmer, +2.21, 24) Isac von Krusenstierna, +6.10, 25) Eric Börjeskog, +6.11, 27) Emil Svensk, +6.22, 40) Oskar Andrén, +7.52.

Intervju med Bergman (fri för publicering))
Fler videor

Kontakter

Bilder

Gustav Bergman (fri bild, svenska orienteringsförbundet)
Gustav Bergman (fri bild, svenska orienteringsförbundet)
Ladda ned bild
Tove Alexandersson (fri bild, svenska orienteringsförbundet)
Tove Alexandersson (fri bild, svenska orienteringsförbundet)
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Orienteringslegendaren till Sverige: "Vill dela med mig av min passion"13.2.2020 12:00:32 CETPressmeddelande

Världens mest framgångsrika orienterare, Simone Niggli, flyttar till Sverige. Under sitt år i Sverige kommer hon vara instruktör på Orienteringsgymnasiet i Hallsberg, men hon kommer även att hjälpa de svenska landslagslöparna att bli bättre i kontinental terräng. "Att få in Simone som ledare och en viktig del i satsningen på att bli starkare i kontinental terräng känns verkligen klockrent", säger den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum