Svenska Orienteringsförbundet

Bergman och Strand vinnare när orienteringen firade 100 år

Dela

Gustav Bergman och Lina Strand vann dagens Swedish League-tävling över medeldistans i Fisksätra. ”Ett skönt kvitto”, säger Strand.

För andra dagen i rad avgjordes en Swedish League-deltävling i Fisksätra. I dag var det medeldistans som stod på programmet, samtidigt som det firades att det var 100 år sedan den första ”civila” orienteringstävlingen i Sverige arrangerades på samma plats.

I dagens tävling var det Lina Strand som var starkast på damsidan. Strand var i ledning i princip från start till mål:

- Jag fick en väldigt bra start, och det är givetvis skönt att komma in i loppet på ett bra sätt. Området bestod av en hel del stigar, och jag har använt de stora stigarna men undvikit de små. De kan vara svåra att orientera på, säger Strand som vann minuten före Linköpings Alva Olsson.

- Det är givetvis ett skönt kvitto på vägen fram mot skogs-VM i Norge i augusti att vinna en medeldistans. Samtidigt är det helt annan terräng som väntar där, säger Strand som kommer att gå ut som åtta i söndagens avslutande jaktstart i Tullinge.

Karolin Ohlsson kommer att gå ut i ledning i jaktstarten före Anna Bachman.

Den flerfaldiga världsmästarinnan Tove Alexandersson missade lördagens tävling på grund av sjukdom. Alexandersson ligger sjua i sammandraget.

På herrsidan vann Gustav Bergman med 79 sekunders marginal till tvåan Martin Regborn. Detta trots att Bergman fick en knackig start:

- Det var en långsträcka till den första kontrollen. Jag tog fel vägval, gick till vänster efter att jag missuppfattat kartan. Jag trodde att det skulle gå att passera ett område, men såg för sent att det var förbjudet. Det gjorde att jag fick sicksacka lite. Sen tappade jag kanske 20 sekunder när jag sprang direkt mot den 15:e kontrollen från den 13:e, så jag fick vända tillbaka. I övrigt var det ett riktigt bra lopp, säger Bergman som tog sin tredje seger i årets Swedish League-serie.

Det betyder att han tagit maximala 900 poäng i sammandraget och går ut före dagens tvåa Martin Regborn:

- Det är givetvis skönt att ha ett försprång till dom andra. Jag ska bara se till att göra mitt eget lopp och fokusera på min egen orientering, säger Bergman inför söndagens avgörande.

FISKSÄTRA, Swedish League, medeldistans.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 35.19, 2) Martin Regborn, Hagaby, +1.19, 3) Albin Ridefelt, Linné, +1.25, 4) Anton Johansson, Orion, +1.34, 5) Mårten Boström, Lidingö, +2.06.

Damer: 1) Lina Strand, Göteborg-Majorna, 35.46, 2) Alva Olsson, Linköping, +1.11, 3) Elin Månsson och Sara Hagström, båda IFK Göteborg, +1.46, 5) Karolin Ohlsson, Järla, +2.20.

D20: 1) Isa Envall, Hakarpspojkarna, 31.44, 2) Ida Öbro, Orion, +0.39, 3) Johanna Källvik Leufvén, Åmål, +2.20.

H20: 1) Axel Granqvist, Ravinen, 31.54, 2) Erik Herne, do, +0.30, 3) Emil Auselius, Bredaryd, +1.18.

H18: 1) Samuel Pihlström, Landehof, 28.49, 2) Viktor Svensk, Stora Tuna, +0.24, 3) Simon Frisk, Järla, +2.16.

D18: 1) Ebba Berglin, Orion, 32.06, 2) Petrina Costermans, Järla, +0.31, 3) Tilde Backlund, Södertörn, +1.04.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum