Bergmanfestivalen ändrar format
Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival, kommer erbjuda publiken gästspel utspritt under det kommande spelåret. – Konstnärliga samtal över nationsgränserna blir ännu viktigare under utmanande tider med krig och pandemi som isolerar människor och kulturliv, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Istället för att vara en sammanhållande mötesplats för internationell scenkonst som tidigare, kommer Dramaten att erbjuda publiken internationella gästspel utspritt under spelåret. Samtal förs nu med i teatrar runt om i världen om några intressanta gästspel att erbjuda publiken spelåret 2022/2023. Dessa kommer att presenteras den 20 april med Dramatens övriga höstrepertoar.
– Vi måste verka för att upprätthålla och utveckla den internationella utblicken genom internationella gästspel som en omistlig del av Dramatens repertoar kommande säsong, säger Ulrika Josephsson, projektledare för Bergmanfestivalen.
Den femte Bergmanfestivalen, skulle ägt rum i september 2020 men ställdes in på grund av pandemin. Istället genomfördes ett digitalt samtal om konstens framtid med regissörerna Ahmed El Attar, Elli Papakonstantinou, János Szász och teaterchef Mattias Andersson –Konst och kris finns att se på Dramaten Play. I april 2021 gästspelade den sydafrikanska allkonstnären William Kentridge med det musikaliska verket SIBYL och i december gästspelade Teatr Powszechny från Polen med föreställningen Mein Kampf. Alla produktioner under Bergmanfestivalens flagg. Nu fortsätter festivalen på samma sätt med utspridda gästspel under spelåret.
Om Bergmanfestivalen
I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Initiativtagare var dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm och den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009. Den följdes upp av en andra festival våren 2012 och sedan 2016 med en festival i augusti-september. 2018, det år då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, hölls en stor festival med många Dramatenpremiärer och gästspel.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder

Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Gästspel med hyllat internationellt danskompani18.5.2022 12:05:59 CEST | Pressmeddelande
Ett av världens mest ansedda danskompanier, Batsheva Dance Company, gästar Dramaten med Decadance#21. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 4-5 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreografen Ohad Naharin. Efter föreställningen den 4 juni ges ett samtal med Ohad Naharin.
Årets stipendiater på Dramaten17.5.2022 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Traditionsenligt delades i dag, den 17 maj, stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 234:e i ordningen. Följande priser och stipendier utdelades; Flitstipendiet, Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj, stipendier ur Jubileumsfonden, Göthe- och Bennystipendiet samt Artistklubbens Antonpris.
Världen runt Rut på folkparksturné i sommar10.5.2022 13:05:16 CEST | Pressmeddelande
Petter Lennstrand, en av Sveriges främsta dockmakare och skaparen av Allram Eest, har skrivit och regisserat föreställningen Världen runt Rut som i sommar ger sig ut på turné med Folkets Hus och Parker. Turnépremiär i Falun den 5 juli och avslut i Nävekvarn 30 juli.
Gustaf Skarsgård återvänder till Dramaten och tar Alex Schulmans monolog till premiär10.5.2022 08:58:59 CEST | Pressmeddelande
Alex Schulmans monolog Tröstrapporter skulle haft premiär våren 2020, men tjugosju helt utsålda föreställningar på Stora scenen fick skjutas upp på grund av pandemin. Nu är det klart att den kommer upp på repertoaren i höst med Gustaf Skarsgård i rollen. Urpremiär den 16 september. Biljetterna släpps torsdag 12 maj, klockan 10.00.
Guldägg till Dramatens interaktiva ljudpromenad med Krister Henriksson5.5.2022 22:55:03 CEST | Pressmeddelande
Ljudpromenaden Doktor Glas, en samproduktion mellan Dramaten, DVA Studio AB och produktionsbolaget TÅBB AB, har vunnit Guldägg i kategorin Årets audio. I ljudpromenaden får publiken återuppleva dramat när de går genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Det är Doktor Glas själv, gestaltad av Krister Henriksson, som leder lyssnaren mellan de olika stockholmsadresser där Söderbergs kärleks- och morddrama utspelar sig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum