DramatenDramaten

Bergmanfestivalen: Madame Nielsen är tillbaka med en urpremiär om nationalismen i Europa

Dela

Den internationellt hyllade danske författaren, dramatikern, musikern och performancekonstnären Madame Nielsen deltog för första gången under Bergmanfestivalen 2016 då hon på ett hotell under tre kvällar öppnade upp sin Salong Madame Nielsen för publiken och inbjudna gäster. Nu återvänder hon med Topographies of Paradise. Urpremiär på Målarsalen den 25 augusti.

Madame Nielsen. Pressbild.
Madame Nielsen. Pressbild.

Madame Nielsen har skrivit fem pjäser utifrån resor i de fem länderna och intervjuer med både skådespelare och nationalistiska organisationer i respektive land. Skådespelare och regissörer på varje teater har satt upp var sin pjäs som av Madame Nielsen vävs ihop till en föreställning. Projektet kastar en röntgenblick på nationalismen i dagens Europa. Vad är en nation? Vad är en hembygd? Vad är ett modersmål? Vad är det att vara dansk, svensk, tysk, spansk, katalansk, serb?

Madame Nielsen har vuxit ur det multimedialt konstnärliga livsarbetet som började med Claus Beck-Nielsen.År 2003 skrev hon bort personen Claus Beck-Nielsen ur världen med den postuma självbiografin Claus Beck-Nielsen (1963-2001) En biografi.  Under flera år uppträdde hon som en namnlös ledare av konstverksamheten Das Beckwerk. 2010 arrangerades en officiell begravning av Claus Beck-Nielsen, som 2013 tillfälligt återuppstod som författare till boken Mine møder med de danske forfattere. Madame Nielsen trotsar fixerade identiteter och kategoriseringar genom att ständigt ifrågasätta vad det innebär att vara människa. Hennes första roman Den oändliga sommaren blev 2014 en stor framgång och översattes till svenska 2016. Under senhösten 2015 beslöt Madame Nielsen att genomföra en klassisk europeisk grand tour och vandra från det gamla Hellas genom Europa till Danmark genom att följa flyktingströmmens längs Balkanrutten – en resa som hon skildrar i romanen Invasionen.

Manuskript och samordnande regi: Madame Nielsen

Akademie für Darstellende Kunst, Ludwigsburg
Regi: Annika Schäfer, Wilke Weermann
Medverkande: Tommy Wiesner, Anna Gesa-Raija Lappe   

Det Kongelige Teater, Köpenhamn
Regi: Madame Nielsen
Medverkande: Karin Bang Heinemeier, Sigurd Holmen le Dous

Nationalteatern, Belgrad
Regi: Olga Dimitrijević
Medverkande: Suzana Lukić, Sena Đorović

Teatro Lliure, Barcelona
Regi: Alícia Gorina
Medverkande : Júlia Truyol, Clàudia Benito

Dramaten
Regi:
Tobias Theorell
Medverkande: David Book, Ellen Jelinek

Föreställningen ges på engelska, svenska, danska, tyska, serbiska, katalanska samt spanska och textas till engelska.

Ett samarbete med det Internationella nätverket MITOS21 och med stöd av Goethe-Institut.

Topographies of Paradise, urpremiär 25 augusti, Målarsalen. Föreställningen ges vid två tillfällen, klockan 15.00 och 19.00. Del av Bergmanfestivalen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Madame Nielsen. Pressbild.
Madame Nielsen. Pressbild.
Ladda ned bild
Madame Nielsen. Foto: Sören Vilks
Madame Nielsen. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum