DramatenDramaten

Bergmanfestivalen: Premiär för En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson

Dela

En natt i den svenska sommaren av Erland Josephson handlar om inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret, som spelades in på Gotland 1985. Det är en pjäs om ett möte mellan svenska skådespelare och filmarbetare, och en kompromisslös rysk regissör. För regin står Dramatenchefen, Eirik Stubø. Premiär den 25 augusti på Elverket.

Repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen  2018. Foto: Hans Malm
Repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen 2018. Foto: Hans Malm

”När film inte är dokument är den dröm. Därför är Tarkovskij den störste av alla. Han rör sig med självklarhet i drömmarnas rum, han förklarar inte, vad skulle han förresten förklara? Jag har hela mitt liv bultat på dörrarna till de rum där han rör sig så självklart” skriver Ingmar Bergman i självbiografin ”Laterna Magica”.

På ett ömsint och humoristiskt vis skildrar En natt i den svenska sommaren mötet mellan den ryske regissören och de svenska skådespelarna. Medan filmarbetarna väntar alltmer otåligt i den svenska sommarnatten utmanas deras syn på livet, språket och konsten.

Erland Josephson (1923-2012) var skådespelare, regissör och författare samt chef för Dramaten mellan 1966 och 1975.  I över 50 år var han skådespelare på Dramatens scener. Han  samarbetade med stora regissörer som Ingmar Bergman, Andrej Tarkovskij och Peter Brook och vann internationellt erkännande genom sina många film- och teaterroller. Som författare hyllades han särskilt för sina minnesporträtt av svenska och internationella skådespelare och regissörer, och om sina år som Dramatenchef.

Medverkande: Erik Ehn, Lena Endre, Nina Fex, Thomas Hanzon, Torkel Petersson, Tova Magnusson

Av: Erland Josephson
Regi
: Eirik Stubø
Scenografi: Erlend Birkeland
Ljusdesign: Ellen Ruge
Ljuddesign: Björn Lönnroos
Videodesign: Annie Tådne och Emi Stahl
Peruk och mask: EvaMaria Holm

En natt i den svenska sommaren, premiär 25 augusti, Elverket. Del av Bergmanfestivalen.

Samtal om Andrej Tarkovskij efter föreställning
Samtal med Layla Alexander-Garrett, tolk under inspelningen av Offret, och Marina Tarkovskaja, syster till Andrej Tarkovskij. Medverkar gör även Eirik Stubø. Samtalsledare Emma Meyer Dunér, dramaturg.
Den 26 augusti. Samtal sker på engelska.

Filmvisning av Offret
Den ryske filmskaparen Andrej Tarkovskijs sista film Offret, med Erland Josephson i huvudrollen.
Den 2 september, kl. 20.30 med introduktion av Anna-Lena Wibom, producent. 
Den 22 september, kl. 20.30 med introduktion av Astrid Söderbergh Widding, professor i filmvetenskap och rektor för Stockholms universitet.
Den 6 oktober, kl. 20.30 med introduktion av Michal Leszczylowski filmklippare, som berättar om det nära samarbetet med Andrej Tarkovskij.

Kaos, ordning och skvaller – om inspelningen av Tarkovskijs Offret
En kväll med fokus på Tarkovskij, i samarbete med Stockholms Universitet. Medverkar gör Maaret Koskinen, professor emeritus vid Stockholms universitet, Louise Wallenberg, film- och modevetare, Katinka Fárago inspelningsledare och en av producenterna bakom Offret.
Den 16 september, ca 10 minuter efter föreställningen.

Introduktion med Ludvig Josephson
Introduktion med Ludvig Josephson, dramatiker och producent vid SR, som berättar om sin far Erland Josephsons författarskap.
Den 19 och 26 september, kl. 18.30.

Alla samtal, filmvisningar och introduktioner har fri entré och är öppna för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen  2018. Foto: Hans Malm
Repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen 2018. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild
Lena Endre i repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen 2018. Foto: Hans Malm
Lena Endre i repetition av En natt i den svenska sommaren. Dramaten/Bergmanfestivalen 2018. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum