DramatenDramaten

Bergmanfestivalen: scenkonst inför rätta

Dela

Riten handlar om tre framgångsrika artister som fått ett obscent varieténummer censurerat. Pjäsen betonar det komplexa förhållandet mellan förödmjukelse och behov, konstnären och publiken, människan och samhället. För regin står Emil Graffman. Premiär den 26 augusti på Tornrummet.

Pierre Wilkner/Riten. Foto: Sören Vilks
Pierre Wilkner/Riten. Foto: Sören Vilks

Riten skrevs ursprungligen för TV 1969 och visas nu för första gången i Sverige på scen. Så här beskriver Ingmar Bergman själv manuset i sin intervjubok Bergman om Bergman:

”Jag vaknar varje morgon med ny vrede och ny lust att leva. Jag tänkte att jag skulle skriva en episod om tre varietéartister som blir inblandade i ett sedlighetsbråk. Innan jag visste ordet av så var det en pjäs. Man kan se Riten som en svart komedi eller som spelet mellan konstnären och hans publik. Konstnären och samhället. Denna ömsesidiga blandning av förödmjukelse och behov.”

Handlingen är enkel, men relationerna komplexa. Tre framgångsrika artister har fått ett obscent varieténummer censurerat. Nu kallas de till förhör hos en domare som tycks vilja blottlägga alla deras svagheter och brister. Skådespelarna lever i en tät men destruktiv symbios, och efter år av internationella framgångar har trion kommit till en personlig och konstnärlig återvändsgränd. Klarar de sig verkligen utan varandra? När de får visa sitt nummer för domaren är rollerna ombytta och makten ligger istället hos dem som artister och domaren blir den som tvingas rannsaka sig själv.

Emil Graffman har på Dramaten tidigare regisserat Strömming på Cattelin och Den fule. Hans senaste iscensättning är Michel Houellebecqs Underkastelse på Göteborgs Stadsteater, där han även stått bakom publik- och kritikersuccéer som Hedda Gabler och Fröken Julie.

Medverkande: Maia Hansson Bergqvist, Johan Holmberg, Rasmus Luthander, Pierre Wilkner.

Av: Ingmar Bergman
Bearbetning:
Lucas Svensson och Emil Graffman
Regi och scenografi: Emil Graffman
Kostym: Helle Carlsson
Ljusdesign: Tobias Hagström Ståhl
Mask och peruk: Thea Holmberg Kristensen

Samtal efter Riten
Samtal efter föreställningen med dramaturgen Irena Kraus. Medverkar gör även regissören Emil Graffman och skådespelaren Rasmus Luthander. 
Den 13 september, klockan 20.40. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

Riten, premiär den 26 augusti, Tornrummet.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pierre Wilkner/Riten. Foto: Sören Vilks
Pierre Wilkner/Riten. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum