DramatenDramaten

Bergmanfestivalen: urpremiär om kärleken till konst, teater och poesi

Dela

Den nyskrivna pjäsen Fenix av Ann-Sofie Bárány får urpremiär på Bergmanfestivalens andra dag den 24 augusti. I fokus står den ryska poeten Marina Tsvetajevas omskakande liv och konstnärskap och hennes vision för teatern. I regi av Suzanne Osten och med nyskriven musik av Malin Dahlström och Gustaf Karlöf från Niki & The Dove.

Elin Klinga och Hannes Meidal/repetition Fenix. Dramaten. Foto: Hans Malm
Elin Klinga och Hannes Meidal/repetition Fenix. Dramaten. Foto: Hans Malm

Marina Tsvetajeva (1892 - 1941), var en hyllad rysk poet, i pjäsen besatt av tanken på att ta sig in på teatern med sin sinnliga poesi och nya teman. Beväpnad med sin nyskrivna pjäs Fenix, om en flicka och en åldrad Casanova, jagar hon stadens mest upptagna manliga teatergeni Jevgenij Vachtangov (1883 – 1922). Samtidigt pågår den ryska revolutionen som omkullkastar hennes och allas borgerliga tillvaro. Hon kämpar för sin själs och sina barns överlevnad.

Suzanne Osten om Marina Tsvetajeva:
Hon var otroligt pretentiös – en jävligt jobbig kvinna som dyrkade både kvinnor och män – och hon sökte upp den främste regissören i Moskva – Jevgenij Vachtangov. När han möter Marina i pjäsen skulle man ha kunna hoppas att kärlek och konst skulle uppstå.

Ann-Sofie Bárány är dramatiker, psykoanalytiker, föreläsare och forskare. Hon debuterade 2006 med Babydrama på Unga Klara, vilket var det första samarbete med Suzanne Osten. Sedan dess har de gjort flera gemensamma uppsättningar, bland annat Tröstar jag dig nu? på Unga Klara och I Annas Garderob, en fyra timmar lång pjäs om Anna Freud på Göteborgs statsteater. Ann-Sofie Báránys Fenix är skriven specifikt för den aktuella ensemblen.

Suzanne Osten, är en av Sveriges mest framstående och inflytelserika teater- och filmregissörer som i egenskap av regiprofessor undervisat flera generationer – om bland annat commedians estetik och just Vachtangov. På Dramaten har hon tidigare regisserat Falla ur tiden.

Medverkande: Thérèse Brunnander, Siri Hamari, Emelie Jonsson, Elin Klinga, Hannes Meidal, Simon Norrthon, Martin Selze

Av: Ann-Sofie Bárány
Regi: Suzanne Osten
Scenografi och kostym: Anna Heymowska
Ljusdesign: Torben Lendorph
Musik: Malin Dahlström och Gustaf Karlöf från Niki & The Dove
Sång: Maria Johansson Josephson
Videoprojektion: Velourfilm
Peruk och mask: Mimmi Lindell, Nathalie Pujol
Clown- och melodramainstruktör: Maria Öller

Ett samarbetar med Comédie de Caen och Comédie de Reims. Föreställningen kommer spela i Caen i slutet av november 2018 i  Reims i slutet av januari 2019.

Introduktioner till Fenix
Introduktion till Fenix med dramaturg Jacob Hirdwall en stund innan föreställningen.
Den 13 september och 18 oktober. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till föreställning).

Samtal efter Fenix
Samtal efter föreställningen med dramaturg Jacob Hirdwall och skådespelare ur ensemblen.
Den 9 september och 19 oktober. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

Fenix, urpremiär 24 augusti, Lilla scenen. Del av Bergmanfestivalen.

Den 15 augusti ordnas en pressträff med möjlighet att närvara under repetition av Fenix. Mer information kommer inom kort.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elin Klinga och Hannes Meidal/repetition Fenix. Dramaten. Foto: Hans Malm
Elin Klinga och Hannes Meidal/repetition Fenix. Dramaten. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild
Suzanne Osten. Foto: Roger Stenberg
Suzanne Osten. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum