Jernkontoret

Bergsskolan förstärks – nya YH-utbildningar och ny ordförande

Dela

På måndag den 3 februari kommer Gert Nilson, ny ordförande för Bergsskolan, till Filipstad för att besöka skolan. Med på besöket är flera andra medarbetare på Jernkontoret och skolans rektor, Jan Håkanson tar emot och guidar besökarna under dagen. Media är varmt välkomna att delta från kl. 13.30 på måndagen.

Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan.
Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan.

I början av året lämnade Myndigheten för yrkeshögskolan glädjande besked till Bergsskolan, samtliga fyra utbildningar som skolan ansökt om att få starta som yrkesutbildningar fick då klartecken från myndigheten.

– Beslutet om de nya utbildningarna är naturligtvis oerhört glädjande, det är en situation jag skulle kalla win-win-win. Den första vinsten är för oss på Bergsskolan, som får erbjuda fyra väletablerade utbildningar med praktik, uppdaterat innehåll och mycket kompetenta lärare. Den andra vinsten är för studenter som vill bli Bergsskoletekniker eller Bergsskoleingenjörer, arbetsmarknaden för dessa efter avslutad utbildning ser ljus ut, de är mycket eftertraktade. Den tredje vinsten är naturligtvis för gruv- och stålföretagen som efterfrågar den kompetens som våra studenter erhåller och som dessutom lär känna studenterna tack vare praktikmomenten under hela utbildningen, säger Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan.

Ny ordförande för Bergsskolan är Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret. Han tar över efter Johnny Sjöström, tidigare vd för Uddeholms AB, som avgick som ordförande i samband med att han lämnade Uddeholm för SSAB.

– Att Myndigheten för yrkeshögskolans och Bergsskolans intressen att stärka tillgången till yrkesutbildningar sammanfaller så väl är ingen tillfällighet. Utformningen av utbildningarna är helt i linje med vad arbetsmarknaden efterfrågar. Många gruv- och stålföretag har slutit upp och bidrar genom praktikplatser, något de ser som är en god investering som de får avkastning på när studenterna kliver ut på arbetsmarknaden med större praktisk förståelse och ett gediget nätverk, säger Gert Nilson.

Övergången till yrkeshögskola innebär vissa förändringar för Bergsskolan, framför allt att skolan blir sin egen huvudman. När utbildningarna inte längre ges inom den akademiska högskolan behövs inte längre någon akademisk huvudman. Därmed upphör Luleå tekniska universitets akademiska huvudmannaskap i samband med att de sista befintliga studenterna tar examen.

– Samarbetet med Luleå har fungerat väldigt bra rent utbildningsmässigt, men till kostnader som inte är försvarbara för små, specialiserade utbildningar som Bergsskolans, säger Gert Nilson.

– Genom att förändra och stärka strukturen, med både utbildningarna och den nya ägarformen, är Bergsskolan ännu bättre rustad för att erbjuda högkvalitativa utbildningar med ett relevant innehåll för industrin, avslutar Gert Nilson.

Media är välkomna att delta under eftermiddagen den 3 februari. Från kl. 13.30 finns skolans rektor Jan Håkanson och dess ordförande Gert Nilson tillgängliga för samtal och intervjuer.

Kontakta rektor Jan Håkanson på 0709 350 171, jan.hakanson@bergsskolan.se, eller någon av Jernkontorets kontaktpersoner.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan.
Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan.
Ladda ned bild
Bergsskolans rektor Jan Håkanson. Foto: Bergsskolan.
Bergsskolans rektor Jan Håkanson. Foto: Bergsskolan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Studentlaget Stålarna tog hem stålarna i Framtidsstipendiet16.11.2020 06:30:00 CETPressmeddelande

Fredagen den 13 november avgjordes CRE8® the Future helt digitalt via Jernkontoret. Det handlar om kreativitetstävlingen för studenter, som löser ett verkligt företagscase, i år stod Ovako AB för caset. Årets vinnare är Stålarna med studenter från Linköpings universitet, Stockholms universitet, Luleå tekniska universitet och Göteborgs universitet som därmed erhåller Framtidsstipendiet 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum