Tullverket

Beslag av farliga smällare ökar – varning inför nyår

Dela

Under hösten har Tullverket beslagtagit allt fler kraftiga och farliga smällare. Enbart sedan september har 15 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier beslagtagits, många av dem så kallade bangers. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de är lagliga att sälja. Men alla känner inte till att de är olagliga att föra in i Sverige.

Beslgtagna bangers. foto:Tullverket
Beslgtagna bangers. foto:Tullverket

- Vissa bangers är kraftiga som sprängladdningar och kan orsaka mycket allvarliga skador på människor och egendom. Vi vet att de används av kriminella men de beställs också av andra som kanske inte har förstått att de är olagliga, säger Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Ökning av beslag under hösten

Hittills i år har Tullverket beslagtagit totalt drygt 19 000 pyrotekniska produkter. Det är nästan dubbelt så många som under hela 2020. De stora beslagen i år har gjorts under hösten, totalt 15000 pyrotekniska produkter sedan september. Tullverkets genomgång visar att ungefär tre av fyra av de beslagtagna pyrotekniska produkterna är så kallade bangers.

- Att vi beslagtagit fler olagliga smällare indikerar att det görs många beställningar. Man ska veta att bangers inte är några vanliga fyrverkerier. Vi vill verkligen varna för att hantera dessa laddningar, i synnerhet under nyår då det är mycket folk ute och firar. Du riskerar att skada andra människor, säger Martin Petersson.

Krävs tillstånd

För att få föra in explosiva varor i landet krävs tillstånd. Den som för in olaglig pyroteknik gör sig skyldig till smuggling. Mycket av den beslagtagna pyrotekniken kommer från länder där den är laglig att köpa som Polen, Tyskland och Tjeckien men det innebär inte att det är lagligt att föra in produkterna i Sverige.

- Vår uppmaning är att låta bli att beställa olagliga smällare från utlandet. Bangers är olagliga av en orsak och man ska vara medveten om att man gör sig skyldig till smugglingsbrott om man olovligen tar in dem i landet, säger Martin Petersson.


För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se


Tipsa om smuggling på Tullverkets tipstelefon: 90 114

Nyckelord

Bilder

Beslgtagna bangers. foto:Tullverket
Beslgtagna bangers. foto:Tullverket
Ladda ned bild
Beslagtagna bangers. Foto: Tullverket
Beslagtagna bangers. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Martin Petersson, chef Tullverkets kontrollavdelning. Foto: Björn Dalin
Martin Petersson, chef Tullverkets kontrollavdelning. Foto: Björn Dalin
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum