RF/SISU

Beslut från Riksidrottsnämnden gällande ärende Bodens Hockeyförening

Dela

Svenska Ishockeyförbundets krav på medlemsförening att, för deltagande i visst seriespel, vara medlem även i en ligaorganisation är ogiltigt.

I Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser föreskrivs att för deltagande i seriespel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan krävs att föreningarna är medlemmar även i respektive ligaorganisation.

Sedan Svenska Ishockeyförbundet avslagit en ansökan från Bodens Hockeyförening om bland annat dispens från att vara medlem i ligaorganisationen Hockeyettan, överklagade föreningen beslutet hos Riksidrottsnämnden.

Riksidrottsnämnden har nu fattat beslut i ärendet och hänvisar till Riksidrottsförbundets stadgar, som anger förutsättningarna för en förenings medlemskap i ett specialidrottsförbund (i detta fall Svenska Ishockeyförbundet). Dessa bestämmelser bygger bland annat på principen om föreningsfrihet enligt den Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Föreningsfriheten innefattar ett skydd för envar dels att efter eget fritt val tillhöra en förening, dels att inte tvingas tillhöra en organisation. Riksidrottsnämnden anser vidare att kravet att bli medlem i ligaorganisationen Hockeyettan och dess krav att ingå samarbets- och upplåtelseavtal strider mot allmänna avtalsrättsliga principer.

Sammanfattningsvis har Riksidrottsnämnden undanröjt Svenska Ishockeyförbundets beslut att avslå Bodens Hockeyförenings framställan med hänvisning till att tävlingsbestämmelserna, i nu aktuellt hänseende, strider mot de principer på vilka Riksidrottsförbundets stadgar bygger och att bestämmelserna därför är ogiltiga.

– Beslutet är en konfirmering av ett tidigare prejudikat, som avsåg liknande krav enligt Svenska Handbollförbundets regelverk (RIN 829/04-15), säger Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten.

För mer information kontakta

Krister Malmsten
Ordförande Riksidrottsnämnden
070-594 73 76

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond2.7.2021 09:37:47 CEST | Pressmeddelande

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond Yngve Lindvalls Minnesfond Vägen till idrott - Parasport Fonden är initierad av Dalarnas avgående landshövding Ylva Thörn. Citat från landshövding Ylva Thörn: ”Jag är oerhört stolt över att RF-SISU Dalarna via denna fond också lyfter Paraidrottens betydelse för att skapa en mer likvärdig möjlighet för tjejer och killar att utöva sin idrott oavsett funktionshinder.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum