Region Örebro län

Beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden bäddar för fler tester av covid-19

Dela

Fler länsinvånare ska få besked om de har eller har haft covid-19 när Region Örebro län nu ökar takten i testandet. Det är följden av att hälso- och sjukvårdsnämnden i dag fattade beslut om att anta en nationell överenskommelse i frågan.

I förra veckan tecknades en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som Region Örebro län kan luta sig mot när testningen för covid-19 intensifieras.

- Vi har haft en omfattande testning under en längre tid i Region Örebro län, säger Karin Sundin (S), ordförande i Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsnämnd. Men det har funnits en rad frågetecken om vem som ska ansvara för vad vid en mer storskalig testning. Den nya överenskommelsen reder ut ansvarsfördelningen och gör att vi nu kan lägga större fokus på att få testerna gjorda.

Ökad tydlighet kring finansiering och ansvar

Den aktuella överenskommelsen har slutits för att säkerställa tydlighet kring främst finansiering och ansvarsfördelning. Överenskommelsen gäller så väl för den typ av test som visar en pågående infektion som för den som visar på antikroppar efter en infektion, det vill säga om en person har varit sjuk.

- Vi är på väg in i nästa fas i pandemin. Vi behöver därför delvis skifta fokus. Med överenskommelsen får vi också pengar för att kunna hantera eventuella nya utbrott och smittspårning kring enskilda fall, säger Karin Sundin.

Vid sitt sammanträde den 17 juni kommer även regionstyrelsen, som sista instans, att anta överenskommelsen.

Provtagningen ska breddas

För att kunna realisera överenskommelsen har staten lovat 5,9 miljarder kronor mot ett löfte om att landets regioner åtar sig att utföra testerna. Pengarna ska användas för att finansiera all testning av aktiv infektion samt till antikroppstester för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg, brukare i särskilt boende och hemtjänst samt annan personal som arbetar i samhällsviktig verksamhet.

För övriga länsinvånare kommer en egenavgift på 200 kronor att tas ut för antikroppstesterna. Slutgiltigt beslut om denna avgift fattas av regionfullmäktige den 17 juni.

- Sedan förra veckan tar vi inom Region Örebro län prover på de som arbetar inom polis, räddningstjänst och SOS Alarm, och vi arbetar nu intensivt för att kunna erbjuda en bredare provtagning. Vårt mål är att under nästa vecka börja ta prover på de som arbetar inom övrig så kallad samhällsviktig verksamhet, samtidigt som vi fortsätter att ta prover på patienter och allmänhet där läkare eller sjuksköterska gör bedömningen att det är motiverat. Men vi räknar med att på sikt möta upp regeringens uppdrag om breddtestning, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör inom Region Örebro län.

 

Kontakt

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-142 06 20

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, telefon: 019-602 37 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild
Jonas Claesson
Jonas Claesson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum