Svenska kyrkan

Beslut i kyrkomötet den 23 november

Dela

2021 års kyrkomöte har idag fattat beslut om bland annat hållbart skogsbruk och om att Svenska kyrkan ska arbeta för en ökning av den kyrkoantikvariska ersättningen från staten.

Röstning under kyrkomötet 2021. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Röstning under kyrkomötet 2021. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

I morgon, onsdag 24 november, fattas beslut i ärenden som debatteras i dag, tisdag. Debatt och beslutsfattande direktsänds via webben och kan även ses i efterhand på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet/live  

Ett axplock av dagens bifallsbeslut: 
 
F 2021:1 Hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk 
Med anledning av motion 2021:48 gavs kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda hur kyrkoordningens skrivningar kring förvaltningen av Svenska kyrkans prästlönetillgångar ska utformas för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt hållbar skogsförvaltning som möjligt, och efter utredningen återkomma med förslag på erforderliga förändringar i kyrkoordningen.

E 2021:4 Kyrkoantikvarisk ersättning 
Med anledning av motion 2021: 87 uppdrogs till kyrkostyrelsen att se över och förnya påverkan och kommunikation med staten för att uppnå en ökning av kyrkoantikvarisk ersättning för bevarande av kulturarvet och att kommande år fortsätta anslå medel för kyrkobyggnadsbidrag.

Här publiceras alla kyrkomötets beslut 2021.

Pressbilder 
Pressbilder från kyrkomötet läggs löpande upp på Svenska kyrkans bildbank Ikon - klicka på OK för att komma in i pressarkivet, ingen inloggning behövs.  

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Röstning under kyrkomötet 2021. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Röstning under kyrkomötet 2021. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum