Linköpings kommun

Beslut om besöksstopp på boenden

Dela

Linköpings kommun inför tillfälligt besöksstopp på vårdbostäder för äldre för att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset.

Fredagen den 20 mars beslutade social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist, i samråd med MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, och smittskyddsenheten på Region Östergötland att införa besöksstopp på samtliga vårdboenden och korttidsboenden. Åtgärden görs för att skydda de som bor på enheterna från att smittas av det nya coronaviruset, covid-19.

– Vi har konstaterad smitta på vissa enheter redan nu och enligt Region Östergötland finns det tecken på allmän smittspridning i samhället. Därför tar vi till den här åtgärden för att begränsa smittspridningen och skydda våra äldre, säger social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Nu arbetar kommunen med att informera samtliga medarbetare, boende och anhöriga om beslutet. Stoppet gäller från och med den 20 mars och tillsvidare.

– Sedan tidigare har vi haft en stark rekommendation om att anhöriga bör tänka efter innan de besöker äldre på boenden, särskilt om man känner sig lite krasslig. Nu skärper vi det ytterligare i och med den här åtgärden, säger social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

Linköpings kommun utgår från att smittan finns inom ett antal enheter och är därför fortsatt tydlig med att alla som vistas och arbetar i kommunens verksamheter följer de råd som finns när det gäller att begränsa smittspridningen.

Med hänsyn till de boende kommer Linköpings kommun inte att informera om på vilka enheter det förekommer smitta. Uppgifter om mindre enheter kommer kommunen dessutom inte att lämna ut, eftersom det riskerar att röja sekretessen.

– Att meddela varje enskild bekräftad smitta i någon av våra verksamheter är inte hållbart. Indirekt säger vi då att det inte finns någon smitta alls i övriga verksamheter och det är ingenting vi kan lova. I och med att Region Östergötland inte längre gör någon allmän provtagning vid misstänkta fall eller smittspårning vet vi helt enkelt inte, säger kommundirektör Paul Håkansson.

Smittskyddsenheten inom Region Östergötland kommer att ta prover om det finns någon boende med misstänkta symtom. Om det då är en konstaterad smitta görs inga fler provtagningar på boendet utan alla med symtom vårdas som att de är smittade.

– Nu fokuserar vi på att hålla alla verksamheter igång så nära ett normalläge som möjligt. Fortsatt är det som gäller att den som är sjuk ska stanna hemma och inte riskera att sprida någon smitta. Om alla följer den rekommendationen så kommer vi tillsammans att kraftigt minska smittspridningen. Samtidigt är det oerhört viktigt att den som är frisk går till jobbet som vanligt. För alla behövs verkligen i dessa tider, säger kommundirektör Paul Håkansson.

Kontakter

Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör, 013-20 73 75
Maria Ottosson, kommunikationsdirektör, 013-20 63 65

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum