RF/SISU

Beslut om fördelning av 798 miljoner för återstart och kompensation

Dela

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 798 miljoner kronor till idrottsrörelsen för återstart efter pandemin och som kompensation för verksamhet som påverkats under pandemin. Stödet fördelas till samtliga specialidrottsförbund, 2046 idrottsföreningar och riktat stöd till idrott för personer med funktionsnedsättningar, föreningar som drabbats extra hårt under pandemin och elitidrott.

Foto: Bildbyrån - FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån - FRI ATT ANVÄNDA

– Det statliga stödet gör skillnad men vi är djupt oroade över de utmaningar både vi och samhället står inför. Ska idrottsrörelsen kunna laga revorna och göra mer behöver vi långsiktigt stöd för 2023 och 2024 och inte bara det utlovade extra stödet på 400 miljoner kronor för 2022. Många ungdomar mår sämre, rör sig mindre och upplever inte att de är trygga. Idrottsföreningen är både en plats för idrott och aktivitet men också gemenskap och en social tillhörighet där ungdomar mår bättre. Vi måste skapa förutsättningar för idrottsföreningarna att fortsätta göra skillnad, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

798 miljoner kronor som Riksidrottsstyrelsen beslutat ska fördelas till idrottsrörelsen delas på 400 miljoner kronor för arbete med återstart och 398 miljoner kronor som kompensationsstöd.

ÅTERSTARTSSTÖD 400 miljoner kronor

  • 240 miljoner kronor fördelas till samtliga specialidrottsförbund.
  • 50 miljoner kronor riktas som stöd till idrott för personer med funktionsnedsättningar och anläggningsstöd för ytor och utrustning för idrott för personer med funktionsnedsättningar.
  • 50 miljoner kronor riktas som stöd till idrottsföreningar som drabbats kraftigast verksamhetsmässigt under pandemin.
  • 30 miljoner kronor fördelas till specialidrottsförbunden för att motverka kostnadsökningar som uppstår på grund av förändringar i det internationella programmet och till verksamhet för kommande landslagsutövare.
  • Medel avsätts också för centrala insatser där Riksidrottsförbundet tillsammans med specialidrottsförbunden kan genomföra insatser tillsammans – exempelvis kring utbildningsstrukturer, digitalisering med mera.

KOMPENSATIONSSTÖD 398 miljoner kronor

  • 398 miljoner kronor fördelas som kompensationsstöd för effekter av corona under perioden 1 maj till 28 september 2021.
  • 377 miljoner kronor av dessa fördelas till 2046 idrottsföreningar
  • 21 miljoner kronor fördelas till 25 specialidrottsförbund.

Specialidrottsförbunden ges besked om fördelning vad gäller återstartsstöd under fredag den 3 december. Fördelning av kompensationsstöd per specialidrottsförbund bifogas (länk). Information till idrottsföreningar och fördelning av kompensationsstöd per förening meddelas under måndag 6 december.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån - FRI ATT ANVÄNDA
Foto: Bildbyrån - FRI ATT ANVÄNDA
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum