Norrköpings kommun

Beslut om handlingsplan efter IVO:s granskning av ärende med avliden flicka

Dela

På onsdagens möte väntas socialnämnden ta beslut om socialkontorets förslag till handlingsplan efter IVOs granskning.

Tisdagen den 13 oktober 2020 presenterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sin rapport efter att myndigheten granskat ett ärende där en flicka som tidigare varit placerad av socialnämnden avled. Ett ärende som gått under namnet Lilla hjärtat och där socialnämnden i Norrköpings kommun fick kritik och allvarliga brister påpekades.

IVO gav socialnämnden i uppdrag att senast den 1 februari svara på kritiken och beskriva vilka åtgärder som ska genomföras. Åtgärderna presenteras i en handlingsplan som nämnden ska ta beslut om.

– Socialnämnden gav oss i uppdrag att ta fram en handlingsplan som svar på de brister IVO kom fram till. Jag ser att stora delar av vår verksamhet har varit involverad i arbetet med att se över vad vi kan göra annorlunda. Det känns bra att se det engagemang medarbetarna visar när det gäller att vilja bidra till en utveckling och en förbättring av vår verksamhet, säger Yvonne Thilander, direktör för socialkontoret.

Socialkontoret ser handlingsplanen som ett förbättrings- och utvecklingsarbete. Handlingsplanen omfattar flera åtgärder och aktiviteter som ska genomföras under 2021 för att säkerställa handläggning av barnärenden.

Förbättringsarbetet kommer ske i en process om tre steg;

1, Utbildning gällande lagstiftning samt handläggning och dokumentation.

2, Revidering och upprättande av handläggarstöd och metodstöd.

3, Implementering utifrån genomförda utbildningar och framtaget handläggar- och metodstöd.

– Vi i nämnden är nöjda med hur alla parter samarbetat lösningsfokuserat i arbetet med denna handlingsplan och vi är övertygade om att de förändringar som nu görs kommer att stärka skyddet för barn i kommunen, säger Andreas Bohlin (S), ordförande i socialnämnden.

Om IVO bedömer att nämnden inte vidtagit tillräckliga åtgärder kan IVO begära att vite om en miljon kronor blir utdömt i domstol.

Kontakt:
Yvonne Thilander
Titel: socialdirektör, Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 12 20

Andreas Bolin (S)
Titel: socialnämndens ordförande, Norrköpings kommun
Telefon: 0761-63 47 02

_____________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum