Uppsala kommun

Beslut om stora investeringar i bostäder och lokaler

Dela

För att möta behovet av bland annat fler skolor, kultur- och fritidsverksamheter och idrottslokaler i Uppsala har kommunstyrelsen nu fattat beslut om lokalförsörjningsplanerna för år 2022. Planerna inkluderar investeringar på 8,6 miljarder kronor i kommunen de kommande 10 åren. Av dessa utgör 6,2 miljarder kronor investeringar i pedagogiska lokaler, alltså förskolor och skolor. Översatt till byggnationer innebär det lokalåtgärder kopplade till ett 20-tal grundskolor och ett 40-tal förskolor, med nya lokaler samt utökningar och ersättningar av befintliga lokaler.

Foto: Anders Tukler
Foto: Anders Tukler

– När Uppsalaborna blir fler behöver vi fler skolor och förskolor, idrottslokaler och platser för kulturupplevelser. Lokalförsörjningsplanerna ger oss en bra bild av det framtida behovet och ser till att vi är redo när Uppsala utvecklas. Med en långsiktig plan får vi också bättre kontroll över kommunens investeringar och hyror, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Årets bostads- och lokalförsörjningsplaner innehåller totalt 57 nya åtgärder och 33 nya utredningar som kompletterar tidigare beslutade planer. De nya åtgärderna omfattar bland annat en ny förskola i Björklinge, att teckna fler kontrakt med privata fastighetsägare för sociala lägenheter, etablering av träffpunkt för äldre och fritids- och kulturverksamhet i Busstornet på Norra Hovstallängen samt en ny idrottshall i Årsta.

Bostads- och lokalförsörjningsplanerna är ett verktyg för Uppsala kommun för att hantera behovet av bostäder och lokaler för verksamheter som skola, förskola, bostäder för sociala behov och för äldre, idrottslokaler med mera. Planerna pekar också ut inom vilka områden näringslivet har goda möjligheter att bidra i byggandet av Uppsala.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Anders Tukler
Foto: Anders Tukler
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum