Beslutat åtgärdsprogram för kommunens miljömål
Efter en lång och stundvis het debatt i kommunfullmäktige har åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022–2025 beslutats. Det blev en omröstning som avgjordes med minsta möjliga marginal.
– Det här är ett väldigt bra beslut eftersom kommunen nu kommer vidare i det viktiga arbete med insatser som behöver genomföras på miljö- och klimatområdet. Även om åtgärdsprogrammet är grundligt genomarbetat och väl avvägt så återstår mycket arbete i kommunens verksamheter och i kommande budgetbeslut för att ge programmet drivkraft, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.
Det beslutade åtgärdsprogrammet för Umeå kommuns miljömål 2022–2025 har tagits fram utifrån de uppdrag kommunfullmäktige gav när miljömålen antogs i februari 2020, vilket innebar:
- att ta fram ett åtgärdsprogram för de lokala miljömålen
- att i åtgärdsprogrammet för de lokala miljömålen avseende klimatavsnittet beskriva i vilken takt arbetet behöver genomföras så att det sker i enlighet med Parisavtalet
Miljömålen i Umeå kommun är indelade i fem fokusområden som täcker in 15 av de nationella miljömålen och 14 av de globala hållbarhetsmålen. Efter en genomförd remissomgång innehåller åtgärdsprogrammet färre åtgärder per temaområde för att fokusera på åtgärder med störst effekt. Vidare har åtgärder omformulerats för att vara så konkreta som möjligt och dessutom ingår åtgärder för de kommunala bolagen, som även anges som samarbetspart. Avsnittet ”Skog, stadsträd och klimatet” med kort beskrivning om skogens roll för klimatet har lyfts ut ur dokumentet.
Det var dock inte självklart att åtgärdsprogrammet skulle gå igenom. Under debatten ställde sig Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Arbetarpartiet och Sverigedemokraterna bakom Moderaternas förslag om återremiss. Yrkandet fick dock bara 21 av 22 nödvändiga röster och därmed vann liggande förslag.
I yrkandet om återremiss berördes önskemål om tydligare kostnadsberäkningar för de olika förslagen i åtgärdsprogrammet, tydligare bedömningar av effekterna på miljö och klimat, men också uppgifter om skogens förmåga till kolinlagring inom Umeå kommuns gränser.
– Jag beklagar att det inte blev återremiss. I kommunfullmäktige behöver vi veta vad vi fattar beslut om, vilka miljö- och klimatåtgärder som gör störst nytta och vilka kostnader som är förknippade med dessa åtgärder. Därför har vi sedan miljömålen beslutades 2020 betonat att dessa delar, liksom skogens betydelse för kolinlagring, tydligare måste redovisas i åtgärdsprogrammet. Men det redovisas alltså fortfarande inte, vilket är orimligt, säger Anders Ågren, kommunalråd, Umeå kommun.
Åtgärderna i programmet har tagits fram i dialog med berörda förvaltningar och kommunala bolag. Grunden för genomförandet av åtgärdsprogrammet är att alla verksamheter inom Umeå kommun ansvarar för att ta med åtgärderna i programmet in i sin egen verksamhetsplanering. Uppföljning och eventuell omarbetning ska ske varje år. Efter 2025 ska miljömålen ses över och vid behov uppdateras eller ändras.
Läs mer om miljömålen i Umeå kommun och åtgärdsprogrammet för miljömålen 2022-2025 här Miljömål - Umeå kommun (umea.se)
Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Mattias Mitzpresskommunikatör
Tel:090-16 30 41mattias.mitz@umea.seOm
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Så blir bonusen för sommarvikarierna inom vård och omsorg27.1.2023 11:42:44 CET | Pressmeddelande
Bonusen omfattar alla vikarier som jobbar minst fyra veckor under perioden 19 juni till 27 augusti. För sjuksköterskor har dessutom både bonus och ingångslön höjts.
Tillfälliga statsbidrag och befolkningsprognos ger positivt årsbokslut i för- och grundskola26.1.2023 13:08:05 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden redovisar ett överskott på cirka 90 miljoner kronor i bokslutet för 2022. Förskjutning i befolkningsprognos och tillfälliga statsbidrag leder till positivt resultat.
Ny satsning på ledarskapet inom äldreomsorgen26.1.2023 12:30:50 CET | Pressmeddelande
Äldrenämnden har nu antagit en flerårig handlingsplan för ett starkt ledarskap inom äldreomsorgen för att klara chefsförsörjning framåt. Planen tar avstamp i attraktiva arbetsförhållanden, god arbetsmiljö, tydlig utvecklingsplan och konkurrenskraftig lön.
Positivt samverkansforum inom äldreomsorgen26.1.2023 12:29:52 CET | Pressmeddelande
Bistånd, hemtjänst och hemsjukvård har skapat ett samverkansforum i syfte att underlätta vården av äldre i hemmet. Samarbetet breddar kompetensen och ger en helhetsbild av brukarens behov.
Den externa arbetsmiljöutredningen slutförd och återkopplad till individ- och familjenämnden25.1.2023 16:25:30 CET | Pressmeddelande
På Individ- och familjenämndens möte 25 januari fick nämnden återkoppling från Feelgood om den genomförda arbetsmiljöutredningen som gjorts på placeringsgruppen och utredningsenheterna 0-18 år. Uppdraget utfördes under perioden maj–september 2022 och involverade medarbetare, chefer, fack och skyddsombud.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum