Stadsarkivet

Besöksrekord och ny programsäsong på Stadsarkivet

Dela

Antalet besökare till Stadsarkivet på Kungsklippan i Stockholm slog i fjol alla rekord med över 49 000 besök. Det är en ökning med tolv procent jämfört med besöksantalet 2016. På fem år har antalet besökare till Stadsarkivet ökat med 100 procent som följd av ett medvetet arbete med att göra Stadsarkivet angeläget för fler.

-Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla vår förmåga att få andra att förstå vilken nytta man kan ha av den information som finns i arkiven. Det är väldigt roligt att arbetet ger resultat, säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

Besöksökningen märks både när det gäller besökare till program och magasinsvisningar och på besöken till läsesalen dit många kommer för att forska om sin släkt, en byggnad eller kanske för att hämta en kopia på sitt gamla betyg. Stadsarkivet får också allt fler digitala besökare.

Den 20 januari startar vårens programsäsong på Stadsarkivet för alla som är intresserade av Stockholms och stockholmarnas historia. Besökarna kan se fram emot ett brett spektrum av föreläsningar. Några exempel är en föreläsning om historien bakom Liljevalchs konsthall som invigdes 1916 och som då var ett supermodernt inslag i dåtidens Stockholm, om upproret mot sexuella trakasserier och machokultur på Aftonbladet 1978, om kvinnor som inte syns men finns i arkiven och om den långa kampen för kvinnors rösträtt och mycket annat. 

På Stadsarkivets webb finns hela vårens program.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stadsarkivet
Stadsarkivet
Kungsklippan 6
Stockholm

+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

 

  • Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 50 000 besökare per år.
  • Stadsarkivet har en omfattande program och visningsverksamhet.
  • Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu.
  • Cirka fem kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.
  • I Stadsarkivet finns 3,5 miljoner kartor och ritningar.
  • I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
  • Varje år besvarar Stadsarkivet ca 20 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v
  • Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
  • Läs mer om Stadsarkivet på stockholm.se/stadsarkivet eller följ och gilla på Facebook och Instagram

 

Följ Stadsarkivet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet21.8.2017 13:59:00 CESTPressmeddelande

För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.

Besöksrekord på Stadsarkivet under Kulturnatt 2017!3.5.2017 15:50:00 CESTPressmeddelande

I lördags kväll på Kulturnatten den 29 april ringlade köerna långa till Stadsarkivet på Kungsklippan. Hela 896 besökare hade trotsat den kyliga aprilkvällen och gick på magasinsvisningar, fick hjälp att söka i olika databaser och testade sina kunskaper om det gamla Stockholm. Även besökssiffrorna för det första tertialet visar på ett stort intresse för Stadsarkivet. Jämfört med de första fyra månaderna 2016 har 12 procent fler valt att besöka Stadsarkivet, vilket innebär att 17 424 personer hittills i år har tagit del av verksamheten på Kungsklippan 6..

Nu släpper Stadsarkivet vårens program med nästan 40 programpunkter18.1.2017 10:26:00 CETPressmeddelande

Den som besöker Stadsarkivet kan se fram emot en fullmatad vår med program och magasinsvisningar flera dagar i veckan. Startskottet går den 26 januari med invigningen av utställningen om kvarteret Putten som försvann i cityomvandlingen på 50-talet. Därefter blir det en strid ström av föreläsningar och visningar, om t ex sjukhusskandalen 1936 som ledde fram till Lex Maria och Den lesbiska härvan 1943, året innan homosexualitet avkriminaliserades. Besökaren får också följa med ner i de spännande arkiven och bland annat ta del av vackra kyrkoritningar och lära sig om vilka spår t ex ett mord lämnar i arkiven. Det blir även en temadag om 100-årsjubilaren Per Anders Fogelström och mycket mycket mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum