Stadsarkivet

Besöksrekord på Stadsarkivet under Kulturnatt 2017!

Dela

I lördags kväll på Kulturnatten den 29 april ringlade köerna långa till Stadsarkivet på Kungsklippan. Hela 896 besökare hade trotsat den kyliga aprilkvällen och gick på magasinsvisningar, fick hjälp att söka i olika databaser och testade sina kunskaper om det gamla Stockholm. Även besökssiffrorna för det första tertialet visar på ett stort intresse för Stadsarkivet. Jämfört med de första fyra månaderna 2016 har 12 procent fler valt att besöka Stadsarkivet, vilket innebär att 17 424 personer hittills i år har tagit del av verksamheten på Kungsklippan 6..

Här är några av de 896 besökare och personal som valde att spendera Kulturnatten på Stadsarkivet.
 

-Det är fantastisk roligt att se hur fler människor än någonsin tidigare nu använder Stadsarkivet, detta under såväl kulturnatten som resten av året. När övriga arkiv i landet sett sina besök minska, har Stadsarkivet i Stockholm under flera år kraftigt ökat sina besök. De har arbetat aktivt med en ny programverksamhet vilket gett tydliga resultat, säger Roger Mogert, kulturborgarråd (S).

Det ökade intresset för Stadsarkivet är en följd av ett medvetet arbete med att få fler att få upp ögonen för det rika utbud av Stockholmshistoria som finns i de sju våningarna på Kungsklippan.

-Vi vill vara ett angeläget arkiv och fortsätter kontinuerligt arbetet med att nå nya målgrupper. Om ett och ett halvt år öppnar vi dessutom en ny verksamhet på Liljeholmskajen där vi ska samla material som har med Stockholms byggnadshistoria och byggnadsutveckling att göra, säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

Kontakter

Bilder

Om

Stadsarkivet
Kungsklippan 6
Stockholm

+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv. Här finns information om staden och dess medborgare från 1400-talet fram till idag. Materialet förvaras i det sju våningar djupa bergrummet i Kungsklippan centralt i Stockholm där också de publika lokalerna finns samt i filialen i Frihamnen. Totalt finns drygt 8,6 mil arkivmaterial. En mindre del av materialet är utlagt på internet.

 

· Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.

· I Stadsarkivet finns 3 miljoner kartor och ritningar.

· I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.

· Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.

· Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.

· Webbplatsen har varje år 230 000 besök.

· Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

Följ Stadsarkivet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet21.8.2017 13:59Pressmeddelande

För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.

Nu släpper Stadsarkivet vårens program med nästan 40 programpunkter18.1.2017 10:26Pressmeddelande

Den som besöker Stadsarkivet kan se fram emot en fullmatad vår med program och magasinsvisningar flera dagar i veckan. Startskottet går den 26 januari med invigningen av utställningen om kvarteret Putten som försvann i cityomvandlingen på 50-talet. Därefter blir det en strid ström av föreläsningar och visningar, om t ex sjukhusskandalen 1936 som ledde fram till Lex Maria och Den lesbiska härvan 1943, året innan homosexualitet avkriminaliserades. Besökaren får också följa med ner i de spännande arkiven och bland annat ta del av vackra kyrkoritningar och lära sig om vilka spår t ex ett mord lämnar i arkiven. Det blir även en temadag om 100-årsjubilaren Per Anders Fogelström och mycket mycket mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum