Svenska institutet för standarder, SIS

Best practice från hela världen ska ge nöjdare elever

Dela
Nu finns det för första gången en ledningssystemstandard för utbildningsorganisationer. – Utbildningssektorn står inför stora utmaningar, den här standarden ska kunna komplettera nationella standarder eller regelverk, säger Alastair Creelman, specialist e-learning vid Linnéuniversitetet och Sveriges representant i ISO:s internationella arbetsgrupp.

Utbildningssektorn skiljer sig från andra sektorer eftersom det inte handlar om en enkel kund-leverantörsrelation. Utbildningsorganisationen kan skapa optimala förutsättningar för lärande, men aldrig garantera att studenterna och eleverna faktiskt lär sig.  ISO 21001 ska hjälpa utbildningsorganisationer att utvärdera i vilken grad de faktiskt uppfyller kraven hos elever, studenter och andra kunder samt förbättrar organisationernas förmåga att leverera kvalitet. 

– Det är inte vanligt att svenska utbildningsorganisationer arbetar med ett kvalitetsledningssystem trots att de arbetar med systematiskt kvalitetsarbete. Men alla delar i en utbildningsverksamhet måste beaktas. Jag hoppas verkligen att många tar chansen nu när det finns en specifik ISO-standard för utbildningsorganisationer som är uppbyggd på best practice från hela världen, säger Tina Bohlin, projektledare SIS, Swedish Standards Institute.

– Den traditionella modellen för lärande handlade mest om leverans och konsumtion av fakta och innehåll, men nu går man mer och mer över till en ny modell där de studerande får mer makt över sitt eget lärande. Relationer mellan utbildningsorganisation, elever, studenter och andra intressenter blir mer kollaborativa än tidigare och den nya standarden ger kriterier och riktlinjer som hjälper utbildningsorganisationer att anpassa sig till framtidens möjligheter, säger Alastair Creelman.

ISO 21001 kan användas av alla slags utbildningsorganisationer som erbjuder någon form av utbildning eller kompetensutveckling, från förskola till universitet inklusive företagsutbildning. Standarden omfattar också alla utbildningsformer, såväl nätbaserad utbildning som traditionell utbildning i klassrum.

Grunderna i standarden bygger på:

  • fokus på elever
  • visionärt ledarskap
  • engagemang för människor
  • processinriktad förbättring
  • evidensbaserade beslut
  • relationshantering
  • socialt ansvar
  • tillgänglighet och eget kapital
  • etiskt beteende
  • datasäkerhet.

Här hittar du standarden Utbildningsorgan - Ledningssystem för utbildningsorgan - Krav och vägledning, SS-ISO 21001:2018 (satt som svensk standard)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye