Biometria

Beteckningen "prima bränsleved" införs i september

Dela

Den 13 september i år införs kvalitetsklassning för bränsleved med enbart två klasser, prima och utskott. Införandedatumet kopplar till en release där Biometria uppdaterar IT-systemet för virkesredovisning.

Bränsleved
Bränsleved

För snart två år sedan infördes travvis kvalitetsklassning av massaved, med klasserna prima, sekunda och utskott, i Biometrias nationella mätningsbestämmelser. Systemet med vrakavdrag togs bort och säljaren fick betalt för hela volymen, med pris per kvalitetsklass. Nu införs även kvalitetsklassning för bränsleved.

I trave med prima bränsleved tillåts max 20 % kvistnings- eller dimensionsfel. Övergrov stock och främmande material som sten och metall tillåts inte alls. Röta tillåts utan begränsning. Trave som inte klarar kraven för prima kommer i normalfallet att mätas in som utskott. Men om så avtalats kan det bli mätningsvägran. Mätningsvägran kan begränsas till exempelvis främmande material.

− Vi inför systemet av samma skäl som för massaved. Det ska ge tydligare signaler om vilka kvalitetsfaktorer som är viktiga samtidigt som mätningen kan förenklas och därmed gå snabbare. Samma princip för kvalitetsbestämning kan också underlätta sortimentsbyten mellan massaved och bränsleved, säger Lars Björklund, affärsutvecklare på Biometria.

Införandet av ”prima bränsleved” innebär ingen större förändring för tillredning och sortering av sortimentet bränsleved. Men alla som jobbar med handel, produktion, mätning etc. behöver sätta sig in i vad förändringen innebär.

Information om de nya reglerna i ”Kvalitetsbestämning av trädbränslen, version 2021-09-13” finns på biometria.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bränsleved
Bränsleved
Ladda ned bild
Lars Björklund,, Affärsutvecklare Biometria
Lars Björklund,, Affärsutvecklare Biometria
Ladda ned bild

Om

Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på. Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala.

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum