Stadsarkivet

Betongen i fokus på Stadsarkivet Liljeholmskajen

Dela
Idag öppnar en utställning med husmodeller på Stadsarkivet Liljeholmskajen. Den är skapad av studenter från Arkitektutbildningen på KTH och anknyter till den pågående Arkdes-utställningen ”Flygande betong - Byggelementen som förändrade världen”. Senare i höst blir det också föreläsningar som knyter an till betongtemat.
Några av husmodellerna. Foto: Nathaniel Contardo
Några av husmodellerna. Foto: Nathaniel Contardo

Arkitektstudenternas utställning på Stadsarkivet Liljeholmskajen är resultatet av en kurs i utbildningen och består av husmodeller. De är inspirerade av svenska prefabricerade flerbostadshus tillsammans med internationella exempel från Bulgarien, Sovjet, Polen och Tyskland. Utställningen pågår till den 11 december.

– I den här kursen har studenterna fått fördjupa sig i svenska flerbostadsprojekt och jämföra dem med några internationella exempel. Framförallt ville vi förstå vilka möjligheter som finns i prefabricerade byggsystem och vad det betytt för bostadsarkitekturen. Man kan se hur arkitekturen har spridit sig och även utvecklats över tid och på olika håll i världen, säger Frida Rosenberg, som tillsammans med Erik Stenberg är lärare i arkitektur på KTH och som håller i kursen.

Studenterna har utgått från originalritningar över husen.

– Det är så bra att både ingenjörens och arkitektens ritningar finns bevarade på Stadsarkivet. Det ökar förståelsen för helheten, säger Frida Rosenberg.

Fler programpunkter på Stadsarkivet Liljeholmskajen i höst som anknyter till Flygande betong är:
 
Temalördagen Tillsammans i förorten den 9 november kl. 11-15 
med de tre föreläsningarna: Kollektivhuset – för den moderna 
kvinnan
 om kollektivhusens roll. Att sätta färg på betongen, om 
förortsgraffitin som präglade fasaderna. Och Kulturen i betongen, om Stockholms kulturkommittéer och deras spår i arkiven.

Den perfekta förorten torsdag den 5 december kl. 17.30-18.30
om Kista, Husby och Akalla. Hör hur kommunpolitikerna tänkte, när de planerade höghusen, jobben och tunnelbanans blå linje ut till 
”förorternas Östermalm”. 

Risken för främlingskap – kampen mot segregationen 
torsdag den 12 december kl. 17.30-18.30.
Sedan 1970-talet har boendesegregation diskuterats som ett problem i Stockholms kommunfullmäktige. Hur gick segregationsdebatten och 
vilka åtgärder sjösattes under 1900-talets sista decennier?

Fakta om Stadsarkivet Liljeholmskajen

  • Den övergripande idén för Stadsarkivet Liljeholmskajen är att samla arkiv, kompetens och externa aktörer med en gemensam utgångspunkt: Stockholms stads bebyggelseutveckling och stadsplanering.
  • Här kan besökare ta del av samtal, visningar och mycket annat som har med stadens bebyggelseutveckling och stadsplanering att göra.
  • Kärnan för verksamheten är Stadsarkivets bestånd av bygglovsritningar för Stockholm. Här finns i princip alla ansökningar om bygglov som gjorts i huvudstaden från början av 1700-talet till 1978. Det är en samling på drygt två miljoner ritningar. 2011 upptogs detta ritningsarkiv på Unescos så kallade Världsminneslista (Memory of The World) eftersom Unesco bedömt att ritningsarkivet är unikt och intressant långt utanför gränserna för Stockholm och Sverige.
  • Förutom världsminnet finns stora mängder kartor, stadsplaner och ritningar från andra av stadens bebyggelse- och planeringsorienterade verksamheter. Ett exempel är Stadsingenjörskontorets arkiv som innehåller tomt- och plankartor från 1600-talets början fram till nutid. Det är handlingar som gör det möjligt att följa stadens planering och förändring på detaljnivå under en period på nästan 400 år.
  • Stadsarkivet Liljeholmskajen öppnade i juni 2019 och det innebär att det nu finns unika möjligheter för stockholmare och andra att upptäcka stadens bebyggelsehistoria.

Nyckelord

Kontakter

Frida Rosenberg
frida.rosenberg@arch.kth.se
08-790 8485

Bilder

Några av husmodellerna. Foto: Nathaniel Contardo
Några av husmodellerna. Foto: Nathaniel Contardo
Ladda ned bild
Stadsarkivet Liljeholmskajen Foto: Mattias Ek
Stadsarkivet Liljeholmskajen Foto: Mattias Ek
Ladda ned bild
Bild: Ohlsson & Skarne AB:s fabrik i Bollmora, Tyresö ca 1965. Foto Arne Persson. Bildrättigheter: Skarnesamlingen i Erik Stenbergs miljonprogramsarkiv.
Bild: Ohlsson & Skarne AB:s fabrik i Bollmora, Tyresö ca 1965. Foto Arne Persson. Bildrättigheter: Skarnesamlingen i Erik Stenbergs miljonprogramsarkiv.
Ladda ned bild

Om

Stadsarkivet
Stadsarkivet
Kungsklippan 6 eller Sjöviksvägen 126
Stockholm

+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/

Stadsarkivet vill stimulera alla att upptäcka och få ny kunskap genom att göra den information som skapats och skapas i staden lätt att hitta och använda. Stadsarkivet gör nuet och historien angelägna så att alla i Stockholm kan skapa sin egen och stadens framtid. Vi finns för att Stockholm och stockholmarna ska kunna utvecklas med stark koppling till historien. Vi hjälper staden att minnas. Vi är med och skapar den transparenta staden – där information om då och nu blir byggstenar för morgondagen.

Följ Stadsarkivet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye