Business Region Göteborg AB

Betyget på företagsklimatet backar i Göteborg 
– men flera kommuner i regionen höjer sig

Dela

Efter flera år av ständigt höjda betyg på kommunernas service till företagen går nu det samlade betyget för Göteborgsregionen tillbaka. Det visar den senaste Insiktsmätningen som SKL presenterar i dag.

3 366 företag i Göteborgsregionen har gett sina synpunkter på kommunernas service till näringslivet i den senaste Insiktmätningen. Syftet är att fånga upp företagarnas åsikter och identifiera förbättringsområden. Mätningen är ett viktigt redskap i arbetet med att förbättra servicen och därmed gagna företagsklimatet i de tretton regionkommunerna.

Insikt 2018 är den sjunde undersökningen som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) genomfört över hela landet tillsammans med Business Region Göteborg och Stockholm Business Alliance. Sedan den första mätningen 2008 har kundnöjdheten i Göteborgsregionens tretton kommuner ökat för varje mätning, från ett Nöjd Kund-Index (NKI) på 62 år 2008 till 69 i Insikt 2017, en siffra som tangerar den övre gränsen för godkänt som SKL har satt upp. 

Nu backar emellertid det sammanvägda betyget för hela Göteborgsregionen ett skalsteg till 68, vilket är en effekt av att Göteborgs Stad, som väger tungt i sammanräkningen, backar två skalsteg från 69 till 67. Även de två prioriterade serviceområdena bemötande och effektivitet faller tillbaka med två respektive tre skalsteg i Göteborgs Stad.

– Jag hade nästan förväntat mig att den här dippen skulle kommit redan förra året. Förvaltningarna jobbar med frågan men den exceptionella utvecklingen som Göteborg genomgått de senaste åren gör att de får svårt att hinna med, något som påverkar servicen. Men det är ändå tråkigt att konstatera att indexet sjunker, det är ingen rolig siffra att förmedla till ett näringsliv som presterar så fantastiskt bra och betyder så mycket för vår region – och hela landet, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.

Kajsa Dahlsten är näringslivsutvecklare med fokus på företagsklimatet på Business Region Göteborg. Hon konstaterar att samtidigt som Nöjd-Kund-Indexet för Göteborgs Stad sjunker är det många kommuner i regionen som får bättre betyg i år.

– För tredje året i rad är det Öckerö kommun som gör bäst ifrån sig med ett totalt NKI på 82, vilket är över gränsen för ”mycket högt” enligt SKL. Årets klättrare är Partille kommun, som ökar sitt NKI med sex skalsteg till ett totalt NKI på 72. Vad som är väldigt glädjande är också att Mölndals Stad hamnar på första plats i hela landet i kategorin större kommuner, med ett totalt NKI på 78, säger hon.

Göteborgs Stads förvaltningar fortsätter nu arbetet med förbättra servicen till företagen.

– Nu har vi fått resultaten och varje förvaltning gör sin egen analys. I mina kontakter med förvaltningarna vet jag att man tar frågan på största allvar. Alla de insatser som görs har dock inte fått genomslag ännu, men jag är övertygad om att effekten kommer, säger Kajsa Dahlsten.

På stadsbyggnadskontoret i Göteborg har man under 2018 haft fokus på att jobba bort bygglovskön, berättar Henrik Kant som tillträdde tjänsten som ny stadsbyggnadsdirektör under fjolåret.

– Vi har framförallt förändrat arbetssätt men också arbetat övertid för att skapa med tid för ärendehandläggning. Inför den förändrade lagstiftningen 2019 har vi trimmat våra processer ytterligare. Vi har till exempel kortat remisstiderna när vi skickar våra bygglov till andra förvaltningar och krävt en snabbare hantering så att vi som stad klarar att hantera handläggning enligt lag, maximalt tio veckor från komplett handling, säger Henrik Kant.

Han menar att det bara är den kortsiktiga lösningen att få ner bygglovskön – långsiktigt handlar det om att digitalisera, sätta kunden i fokus och arbeta enligt de förhållningssätt man ställt upp.

Och bygglovstrycket är fortsatt högt – på stadsbyggnadskontoret syns ingen avmattning överhuvudtaget.

– Intresset för att bygga i Göteborg är stort och det är otroligt positivt för staden. Det ger oss väldigt mycket att göra men det är ju i grunden roligt, säger Henrik Kant.

Regionkommunernas inbördes ranking:

  Kommun  NKI 2017  NKI 2018  Förändring  
 1.  Öckerö  79  82  3
 2.  Mölndal  76  78  2
 3.  Tjörn  77  76  -1
 4.   Lilla Edet     73  För få ärenden 2017 
 5.   Partille  66   72   6
 6.   Stenungsund   72    71   -1
 7.   Härryda   73   70   -3
 8.   Kungälv   68   70    2
 9.    Lerum   73   69   -4
10.  Ale  71  67  -4
11.  Göteborg  69  67  -2
12.  Kungsbacka  67  63  -4
13.  Alingsås  62  63  1

Kontakter

Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare - företagsklimat på Business Region Göteborg, 031-367 61 82
kajsa.dahlsten@businessregion.se

Bengt Kjellin, presschef på Business Region Göteborg, 031-367 61 64, bengt.kjellin@businessregion.se

Bilder

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Nu växlar Göteborg upp takten mot utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser11.3.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Efter en välbesökt marknadsdialog med branschen jobbar nu Göteborgs Stad vidare mot tuffare upphandlingskrav för att påskynda omställningen.

Pressinbjudan 10/3: Ett växande Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser6.3.2020 11:40:52 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Därför kraftsamlar Göteborg för att påskynda omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser. Tisdagen den 10 mars samlas ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad för en marknadsdialog för att ta fram upphandlingskrav som styr utvecklingen åt rätt håll. Media hälsas varmt välkomna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum