Umeå kommun

Beviljat bygglov för ny maskinhall hos SCA i Obbola

Dela

SCA har efter ett antal turer fått nytt bygglov beviljat för en ny maskinhall. En utmaning har varit den nya byggnadens höjd. Två olika detaljplaner som tillåter olika maxhöjd, 26 och 37 meter, påverkar förutsättningarna. En byggnadshöjd på 28,85 meter har nu beviljats av byggnadsnämnden.

Planerad byggnad hos SCA i Obbola. Illustration av Sweco.
Planerad byggnad hos SCA i Obbola. Illustration av Sweco.

SCA ansökte om en byggnad med en höjd på 29,8 meter. Byggnadsnämnden ansåg inte att det var en liten avvikelse från 26 meter så ärendet återremitterades för att höra närboende.

Närboende var negativa till byggnadens höjd. SCA har varit i kontakt med grannfastigheter och därefter omarbetat förslaget och sänkt maskinhallens byggnadshöjd till 28,85 meter. Boende i närheten av fabriken har fortsatt varit negativa till höjden. Byggnadsnämnden gör dock bedömningen att höjden 28,85 meter innebär en liten avvikelse mot planbestämmelserna och beviljar bygglov.

SCA har omarbetat sitt förslag och sänkt byggnadens höjd från det ursprungliga förslaget. Med hänsyn av de stora byggnadsvolymer det är fråga om, rådande och tillkommande byggnadshöjder på fastigheten samt avstånd till närliggande fastigheter bedömer vi att den nya ansökan innebär en liten avvikelse, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Planerad byggnad hos SCA i Obbola. Illustration av Sweco.
Planerad byggnad hos SCA i Obbola. Illustration av Sweco.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum