Stockholms stadStockholms stad

Biblioteken i Stockholm uppmärksammar årsdagen av kriget i Ukraina.

Dela
Med anledning av att kriget i Ukraina pågått i ett år läser poeter, översättare och bibliotekarier dikter fredag den 24 februari kl 17:00 på tio bibliotek runtom i stan.
Poeter, översättare och bibliotekarier läser dikter ur "En antologi för Ukraina". Foto: Korpen
Poeter, översättare och bibliotekarier läser dikter ur "En antologi för Ukraina". Foto: Korpen

­­­­­– Den 24 februari är det ett år sedan Ryssland startade ett fullskaligt krig mot Ukraina och under året har vi på biblioteket uppmärksammat kriget på olika sätt. Nu har Stockholms stadsbibliotek bjudit in poeter och översättare att läsa dikter ur antologin Dikter: En antologi för Ukraina tillsammans med bibliotekarier på våra bibliotek runtom i stan. Vi vill uppmärksamma våra besökare om kriget som fortfarande pågår i vårt närområde men också visa möjligheten att söka tröst i litteraturen, säger Cecilia Åkerdahl, programsamordnare på Stockholms stadsbibliotek.

Dikterna är hämtade ur samlingen Dikter: En antologi för Ukraina. Arbetet med antologin startade för ett år sedan då antologins redaktörer Karin Brygger och Helga Krook sände ut ett upprop för att samla poeter som ville protestera mot Rysslands invasion. Resultatet blev en mångspråkig antologi med över hundra medverkande poeter och översättare.

– En dikt kan tyckas världsfrämmande i en tid av krig och kris, ändå söker vi oss ofta till dikten i akuta lägen. Dikten har i alla tider kunnat tradera motstånd, etik, medmänsklighet och kärlek. Den kan vara en öppen, sårbar plats där vi kan andas och mötas. En fri dikt låter sig inte instrumentaliseras, den är i sig själv ett försvar för det fria ordet, säger Helga Krook, poet och redaktör.

Följande bibliotek är med: Farsta, Hornstull, Kista, Kungsholmen, Skärholmen, Stadsbiblioteket, Tranströmer och Vällingby. Bibliotekarier på biblioteken i Hässelby Gård och Rinkeby läser texterna tidigare på dagen och flera bibliotek medverkar även via sociala medier.

Kontakt:

Helga Krook, poet, översättare och tillsammans med Karin Brygger redaktör för antologin Dikter: En antologi för Ukraina. 076-275 77 03

Cecilia Åkerdahl, programsamordnare Stockholms stadsbibliotek, 076-123 06 78

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Poeter, översättare och bibliotekarier läser dikter ur "En antologi för Ukraina". Foto: Korpen
Poeter, översättare och bibliotekarier läser dikter ur "En antologi för Ukraina". Foto: Korpen
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum