Göteborgs stift

Bildrikt talat – biskop Martin Modéus ställer ut foton i Göteborgs domkyrka

Dela
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, är en hängiven amatörfotograf med ett särskilt intresse för natur och fåglar. I dagarna kommer hans bok ”Bildrikt talat” ut på Verbum förlag. Inför och under Bokmässan i Göteborg ställer han ut 14 av sina bilder i Göteborgs domkyrka. Samtidigt presenteras också fotoutställningen "Desmond Tutu 90 år" som sätter fokus på biskop Tutu´s engagemang och gärning.
Tonläget, foto biskop Martin Modéus.
Tonläget, foto biskop Martin Modéus.

Biskop Martin Modéus är noga med att poängtera att han är amatörfotograf. Men han har fotograferat sedan tidiga tonåren, då han sålde jultidningar och fick en kamera som premie. Sin första egna.

– Jag är amatörfotograf. Ordet kommer av franskans »aimer«, att älska. Jag fotograferar eftersom jag älskar det. I naturen, mest, så söker jag efter det som får mig att haja till, att associera vidare.

– Den som vill hitta de tekniskt sett perfekta bilderna får leta någon annanstans, men förhoppningsvis så hjälper en del av motiven dig som tittare att sträcka tanken och associationsvärlden. Så fungerar det för mig, och också en hel del av mina egna bilder går jag och bär med mig i tanke och sinne.

I dagarna kommer en bok med biskop Martins foton i. Han kallar boken ”Bildrikt talat” och betonar att det är en reflektionsbok. En textmässigt fåordig bok. Bland de många bilder han tagit är det 35 bilder som fått komma med i boken.

– Bilderna står där på egna meriter, utan att åtföljas av en mängd tolkningar. Man får stanna inför bilderna och se vad som händer.

Jag vill slå ett slag för bildens plats i kyrkan, skriver biskop Martin i förordet till boken "Bildrikt talat", och i minst lika hög grad slå ett slag för lekfullheten. Tolkning är inte att fastslå vad som är rätt utan att hitta nya perspektiv, att öppna nya dörrar in i livet. Så kan man göra med bilder och så kan man också göra med bibeltexter.

Utställning: Bildrikt talat

En utställning i Göteborgs domkyrkan öppnar i samband med Bokmässan i Göteborg. Där visas 14 av biskop Martins Modéus bilder. Utställningen är öppen under domkyrkans öppettider den 22 september till 3 oktober, vardagar kl 10-18.30, lör-sön 10-16.

Biskop Martin Modéus medverkar vid vernissagen
onsdagen den 22 september kl 16.00-18.00 i Göteborgs domkyrka

Martin Modéus finns också tillgänglig för intervju i Göteborgs domkyrka torsdag 23 september 8.30-11.00. Intervjutid bokas hos Katarina Sandström Blyme, 0705-18 21 29, katarina.blyme@svenskakyrkan.se

För information om boken "Bildrikt talat", kontakta Åsa Svedin, Verbum förlag, 010-199 34 09, asa.svedin@verbum.se 

Utställning: Desmond Tutu 90 år 

Den sydafrikanske ärkebiskopen och människorättskämpen Desmond Tutu har inspirerat en hel värld. Den 7 oktober fyller han 90 år, något som kommer att uppmärksammas världen över. Desmond Tutu har flera gånger besökt Sverige och han har två gånger deltagit i Bokmässan i Göteborg och medverkat på Svenska kyrkans Se människan-scen.

I samband med Bokmässan visas utställningen "Desmond Tutu 90 år" i Göteborgs domkyrka. Utställningen består av foton tagna vid biskop Tutus besök på Bokmässan 2007 och 2014.I anslutning till utställningen hålls ett seminarium på Världskulturmuseet och en litterär gudstjänst som sänds i P1.
Utställningen är öppen för alla under domkyrkans öppettider den 22 september till 10 oktober.

Vernissage onsdagen den 22 september kl 16.00-18.00 i Göteborgs domkyrka

Kontakt: Mikael Ringlander, programansvarig, 070-518 19 95

Seminarium: Att stå på modets sida

Om kyrkans uppdrag att stå upp för mänskliga rättigheter i oroliga tider, 26 sept.
Demokratin i världen är under hot och olika aktörer behövs för att bemöta befintliga utmaningar. Som en del av det civila samhället har kyrkan en viktig roll i flera samhällskonflikter, och ses i vissa sammanhang som en politiskt oberoende aktör som står på ”folkets” sida. Mot bakgrund av de erfarenheter som gjordes under befrielsetiden i Sydafrika, och då med hänvisning till biskop Tutus arv, vilka utmaningar och möjligheter finns det idag vad gäller kyrkans profetiska röst i sin samtid? Och hur kan den samverka med sekulära aktörer?

Medverkande: ärkebiskop Thabo Makgoba, Sydafrika, ärkebiskop Antje Jackelén, Sverige och Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika.

Tid: Söndag 26 sept kl 16.00-17.00

Kontakt: Mikael Ringlander, programansvarig, 070-518 19 95

Gudstjänst: Försoning

Litterär gudstjänst 26 sept.
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Elin Anna Labba läser ur sin Augustprisbelönade bok "Herrarna satte oss hit" som berättar historien genom de tvångsförflyttades ögon. Biskopen i Härnösands stift Eva Nordung Byström, och Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet inom Svenska kyrkan, samtalar kring det aktuella försoningsarbetet mellan Svenska kyrkan och samerna i Sverige. Den i år 90-årsfirande ärkebiskopen Desmond Tutu var ordförande för Sydafrikas sannings- och försoningskommission. Tutu medverkar genom delar av hans predikan från den litterära gudstjänsten på Bokmässan 2014.

Körsångare och musiker från Halmstads församling.
Gudstjänsten leds av Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstads församling.

Tid: Söndag 26 sept kl 11.00 direkt i Sveriges Radio P1

Kontakt: Mikael Ringlander, programansvarig, 070-518 19 95

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Tonläget, foto biskop Martin Modéus.
Tonläget, foto biskop Martin Modéus.
Ladda ned bild
Biskop Martin Modéus, Linköpings stift, foto Katarina Sandström Blyme.
Biskop Martin Modéus, Linköpings stift, foto Katarina Sandström Blyme.
Ladda ned bild
Bokomslag, foto Martin Modéus.
Bokomslag, foto Martin Modéus.
Ladda ned bild
Ärkebiskop Desmond Tutu, foto Mikael Ringlander.
Ärkebiskop Desmond Tutu, foto Mikael Ringlander.
Ladda ned bild
Biskop Martin Modéus 2021 Foto- Zandra Erikshed
Biskop Martin Modéus 2021 Foto- Zandra Erikshed
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye