Region Örebro län

Bilisters erfarenheter blir elbilsguide

Dela

Hur fungerar det med laddning och hur långt går en elbil? Hur dyr är en elbil och vad tycker elbilsägare om livet med elbil? Det är frågor som man kan ha om man tänker skaffa en elbil. I veckan lanseras en guide för dig som funderar på att köpa elbil.

Elbil på laddning. Foto: Projektet Fossilfritt 2030 - Fordon och drivmedel/Jessica Jeppson, Region Örebro län
Elbil på laddning. Foto: Projektet Fossilfritt 2030 - Fordon och drivmedel/Jessica Jeppson, Region Örebro län

Försäljningen av elbilar har ökat markant det senaste året, men tröskeln till att köpa en elbil kan ändå vara hög. Därför har EU-projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel tagit fram en guide där du kan ta del av fakta om elbilar och hur elbilsägare ser på livet med elbil.

– Det finns i dag mycket information om elbilar på nätet. Men den kan vara svår att hitta, förstå och ibland till och med vara felaktig. Därför kände vi att en elbilsguide verkligen behövdes, säger Katja Hagström, projektledare Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel i Örebro län.

Användare visar vägen

Elbilsguiden har tagits fram utifrån fakta om elbilar men också genom en enkät med 450 elbilister. De har fått berätta om hur livet med elbilen fungerar i praktiken genom att svara på frågor som är återkommande i olika elbilsforum på nätet. Dessutom har de beskrivit sin erfarenhet av räckvidd, laddning samt hur elbilen motsvarar deras behov.

– På frågan vad som är bäst med elbilen så svarar mer än hälften av elbilsägarna att det är billigare med elbil än andra bilar. Och detta var innan bensin- och dieselpriserna steg under våren. Deltagarna delade dessutom med sig av flera bra tips om hur man planera sin resa och sparar batteri vid behov, säger Katja Hagström.

En del av något större

Elbilsguiden är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Utöver det deltar länsstyrelserna i Örebro, Södermanland, Östergötland, Västmanland, Uppsala och Stockholm tillsammans med Region Uppsala, Region Stockholm, Svealandstrafiken samt många kommuner från fyra av länen.

Fakta elbilsguiden

  • Här kan du hitta elbilsguiden: https://utveckling.regionorebrolan.se/contentassets/df95705d18f0406b9433f9db073bbb36/elbilsguiden.pdf
  • Guiden bygger på enkätsvar från 450 elbillister
  • De svarande bodde  i hela landet, från Kalix i norr till Malmö i söder.
  • Variationen var stor kring vilka bilmärken personerna kör. De vanligaste märkena var Hyundai, Kia, Tesla och Volkswagen.
  • Enkäten lades ut i elbilsforum på Facebook mellan den 25 januari och 1 februari 2022.
  • Guiden innehåller även praktiska saker att tänka på vid köp.

Kontakt

Katja Hagström, projektledare Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel på Region Örebro län

Telefon: 019-602 24 92

Mejl: katja.hagstrom@regionorebrolan.se

Nyckelord

Bilder

Elbil på laddning. Foto: Projektet Fossilfritt 2030 - Fordon och drivmedel/Jessica Jeppson, Region Örebro län
Elbil på laddning. Foto: Projektet Fossilfritt 2030 - Fordon och drivmedel/Jessica Jeppson, Region Örebro län
Ladda ned bild
Elbil vid laddstation i Degerfors. Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län
Elbil vid laddstation i Degerfors. Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum