Norrköpings kommun

Biografen Cnema firar 10 år

Dela

Den 9 september 2011 öppnade biografen Cnema i Norrköpings industrilandskap. Nu arrangeras ett 10 dagar långt firande för att lyfta jubileet med filmvisningar, samtal och aktiviteter.

Foto: Crelle
Foto: Crelle

Norrköpings kommunala biograf Cnema, tidigare Bio Harlekinen, öppnade 1969 och fick sina nya lokaler 2011. Sedan dess har en halv miljon personer besökt biografen. Det har varit 10 år med bland annat filmpremiärer, festivaler, regissörsbesök, en ny filmfond, mediepedagogik och filmutbildningar. Cnema har uppmärksammat jubileet online under hela året, men mellan den 9 och 19 september sker firandet på plats i salongerna.

–  Cnema har sedan starten utvecklat filmkulturen och filmnäringen i Norrköping och satt staden på både den svenska och internationella filmkartan. Det är en verksamhet vi alla Norrköpingsbor ska vara mycket stolta över, säger Olle Johansson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden. 

Så firas Cnema:

  • Firandet inleds den 9 september, samma datum Cnema öppnade 2011, med en förhandsvisning av den nya dokumentären Lena. När Lena Nyman gick bort 2011 lämnade hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter, det är ett unikt material som på film målar ett levande porträtt av skådespelerskan.
  • En visning av den hyllade filmen Tigrar gästas av författaren Martin Bengtsson. Han är före detta fotbollsproffs och har skrivit boken som filmen baseras på, I skuggan av San Siro. Filmen utspelar sig i den internationella toppfotbollens hårda värld och har vunnit flera priser världen över.
  • Som en del i firandet har Cnemas publik fått välja 10 filmer från de 10 gångna åren som nu visas på bioduken igen med fri entré. Bland filmerna finns Searching for Sugarman (2012), Min pappa Toni Erdmann (2016) och Parasit (2019).
  • Som en hyllning till filmens värld visas den italienska Cinema Paradiso (1988) som handlar om den film- och bioälskande Tòto.
  • Det blir också premiär för en ny programserie, Jag minns mitt Norrköping, där filmaren och journalisten Larz-Thure Ljungdahl dyker ner i Norrköpings historia genom egna filmer.

– Vi är mycket glada över att Cnema blivit en naturlig knutpunkt för stora och små som älskar att se, skapa och lära sig mer om film. Inte minst filmbranschen har fått en naturlig plattform med Cnema och filmfonden. Nu tar vi sats med firandet för att fortsätta vara en viktig och aktuell plats för filmen i Norrköping, säger Johan Karlsson, enhetschef Cnema.

Förutom filmvisningar för stora och små erbjuds barn och unga prova-på-workshops i animationslabbet.

Cnemas 10 år i siffror:

  • 470 000 besökare varav 129 000 barn och unga
  • 2 685 filmer på 19 791 visningar
  • Stöd till över 100 filmproduktioner genom Norrköpings filmfond
  • Utsågs till Årets Barnbio 2017

Kontakt

Johan Karlsson
Titel: enhetschef Cnema
Telefon:0708-13 99 79

_____________________________________

Avsändare. Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Foto: Crelle
Foto: Crelle
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Anna Sjödahl – All denna jävla lycka16.9.2021 15:17:36 CEST | Pressinbjudan

Norrköpings Konstmuseum presenterar för första gången en omfattande retrospektiv med konstnären Anna Sjödahl. All denna jävla lycka samlar över fyrtio år av Anna Sjödahls rika konstnärskap genom ett stort och varierat urval av hennes måleri, teckning och skulptur. Politiskt laddade verk som Vår i Hallonbergen möter i utställningen mindre kända sidor som landskapsmåleriet från Ukna-dalen, reflektioner över gränsdragningen mellan konst/vetenskap och djupdykningen i hennes egen släkts kvinnoöden.

Ny uppsökande verksamhet riktat till unga i utsatta områden15.9.2021 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har socialkontoret i Norrköpings kommun, på uppdrag av socialnämnden, påbörjat sin uppsökande verksamhet som riktar sig till ungdomar i utsatta områden. Målgruppen är barn och ungdomar som är i riskzonen för att utveckla, eller som redan har utvecklat, ett normbrytande beteende. Det uppsökande teamet ska aktivt söka upp barn och unga i de socialt utsatta områdena och prata med dem på deras villkor och utifrån barnets bästa. Allt i nära samverkan med bland annat polis, skolor och föreningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum