Stiftelsen Skansen

Biologiska museet bevaras för framtiden som byggnadsminne

Dela

Igår blev det klart att Länsstyrelsen på Gotland förklarat Biologiska museet som byggnadsminne. Det innebär att både utställningarna och byggnaden skyddas för framtiden. -Vi är glada att museet fått det här skyddet, säger Skansenchefen John Brattmyhr, Det är det starkaste skydd en byggnad kan få i Sverige och det belyser det höga kulturvärde huset har.

Landskap med häger
Landskap med häger


-Vi inlett renoveringen i första etappen med att återställa museets takfönster till ett utförande som liknar ursprungligt från 1893,  säger John Brattmyhr, och våra planer är att fortsätta med etapp 2 om vi kan hitta en finansiering.

Biologiska museet grundades av Gustaf Kolthoff‚ som bland annat var konservator‚ amatörzoolog och författare och innehåller samlingar av skandinaviska däggdjur och fåglar i sina naturliga ekologiska miljöer. I det stora dioramat framställs de olika landskapstyperna från inlandsnatur till kustlandskap.

Museibyggnaden uppfördes 1893 och ritades av arkitekten Agi Lindegren som hade de norska medeltida stavkyrkorna som förebild. Det blev en stor attraktion på Stockholmsutställningen 1897 med de unika, och enormt stora, dioramorna  där Bruno Liljefors målat naturmiljöer som bakgrund till utställningen av djur och fåglar med assistans av Gustaf Fjaestad. På bottenvåningen finns även två mindre dioramor med motiv från Spetsbergen - Ishavsgrottan, och en dalgång från östra Grönland. 

-Nu ser vi fram emot att kunna bevara byggnaden, säger Skansenchefen John Brattmyhr, men det är oklart i dagsläget när museet kan öppnas igen.

Bilder

Landskap med häger
Landskap med häger
Ladda ned bild
John Brattmyhr, Skansenchef. John Brattmyhr, CEO.  Foto: Johan Kindbom/Skansen
John Brattmyhr, Skansenchef. John Brattmyhr, CEO. Foto: Johan Kindbom/Skansen
Ladda ned bild
Skog med rävgryt och älg.
Skog med rävgryt och älg.
Ladda ned bild
Kustlandskap med målad bakgrund av Bruno Liljefors.
Kustlandskap med målad bakgrund av Bruno Liljefors.
Ladda ned bild
Biologiska museet exteriör.
Biologiska museet exteriör.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21:39Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum