Biometria finalist i CIO Awards

Dela

Biometria är en av finalisterna i Årets Digitala Projekt i CIO Awards 2020 med AI-lösningen AIDA. Genom att använda maskininlärning har en modell tränats att känna igen och identifiera virkestravar i bilder.

AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt
AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt

−Vi är stolta och glada över att ha gått till final i CIO Awards med vår modell AIDA. Att utveckla och implementera AIDA har varit en spännande process där vi lärt oss massor om både teknik, hur vi kan använda människans respektive AI:s styrkor på bästa sätt, samt hur vi bäst går vidare för att nå helautomatisk mätning, säger Sven Jägbrant, affärsutvecklare på Biometria och ansvarig för utvecklingen av AIDA.

AI-modellen AIDA har tränats på 150 000 bilder där virkesmätare manuellt ritat in travens höjd och längd. AIDA har sedan tränats på att själv rita samma sak, på samma sätt som virkesmätare gör. Under året har AIDA förbättrats och omtränats på hela 800 000 bilder och används nu som stöd för virkesmätarna vid travmätning av virke på distans med en effektivare mätningsprocess som resultat.

Lösningen är utvecklad tillsammans med Forefront Consulting i samarbete med Microsoft, och är ett första steg mot helautomatisk mätning vid Biometrias fjärrmätningsanläggningar.

Biometria mäter årligen drygt 80 miljoner m3fub (kubikmeter fast mått under bark) virke och tillgången till data är stor. AI och dataanalys blir en alltmer central del av Biometrias verksamhet och potentialen med AI är stor inom svensk skogsnäring.

Den digitala prisutdelningen av CIO Awards Årets Digitala Projekt sker den 14 december.

För mer information:
Ulrika Sten, kommunikationschef
Tel: 070-757 64 54
E-post: ulrika.sten@biometria.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt
AIDA - en av finalisterna i Årets Digitala Projekt
Ladda ned bild

Dokument

Om

Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på.

Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala. www.biometria.se 

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum