Biometria

Biometria kvalitetssäkrar 100 skördare för Norra Skog

Dela

Biometria har fått i uppdrag att kvalitetssäkra ytterligare drygt 70 av de skördare som kör på Norra Skogs uppdrag. Driftsättning, utbildningsinsatser och provmätningar beräknas vara klara nästa höst och innebär att Norra Skogs 27 000 medlemmar garanteras att varje enskilt träd ger högsta värde tillbaka. Vinsterna går igenom hela kedjan, från skog till industri.

Jonas Hemmingsson, chef Fältverksamheten Biometria
Jonas Hemmingsson, chef Fältverksamheten Biometria

Uppdraget, som påbörjades redan 2018 med kvalitetssäkringen av cirka 35 skördare, har nu utökats sedan Norrskog och Norra Skogsägarna gått samman till Norra Skog. Utfallet på de maskiner Biometria tidigare driftsatt för Norrskog var så pass bra att Norra Skog väljer att kvalitetssäkra en betydligt större del av sina skördare. I dagsläget är cirka 20 av de drygt 70 skördarna driftsatta.  

Driftsättningen innebär en hel del arbete för Norra Skog, men resultaten har kommit desto snabbare: uttaget av virke har ökats från varje enskilt träd vilket gett mer virke per mätt stock jämfört med om skördaren inte varit kvalitetssäkrad.

− Vi räknar med en intäktsökning om två miljoner kronor årligen tack vare kvalitetssäkringen. Ökningen kommer av att vi kan sänka det förväntade övermålet med ~2 cm vilket ger ett ökat och optimerat volymsuttag på längden på varje enskilt träd, det motsvarar ca 8000 m3f per år för Norra Skog. Vi ser även en potential att öka uttaget av timmer pga. det sänkta övermålet, drygt ca. 5 000 m3f vilket motsvarar drygt ca. två miljoner kr, säger Jonas Byström, delansvarig för projektet och produktionsansvarig Virke vid Norra Skogs Fältområde Öst.

Norra Skog har tidigare själva följt data från skördarna, men nu går Biometria som oberoende part in och levererar och granskar datan på hur skördarnas mätning fungerar. Det ger en annan typ av uppföljning eftersom det även innebär att Biometria med driftsättningen utbildar och coachar skördarlagen. Aptering och sortiment tillredning följs upp på bästa möjliga sätt. Resultatet blir att de justeringar som sedan kan göras ger ännu högre kvalitet på virket som kommer till industrin.

− Ytterligare en effekt är att vi genom kvalitetssäkringen kan ge varje enskild medlem vi avverkar åt en garanti om att oavsett skördare som utför uppdraget, uppnås likvärdiga resultat och till samma höga kvalitet. När skördaren är godkänd kan vi garantera en väldigt bra mätning oavsett entreprenör. Det betyder i sin tur att varje medlem garanteras högsta möjliga värde vid apteringen och därmed rätt betalning, säger Jonas Byström.

Rätt produkter kan tas ut redan i skogen, det gör i sin tur att transporterna blir mer rätt från början och massaved slipper ta omvägen via sågverket. Det är ännu för tidigt att säga hur stor påverkan detta kan ha på miljön, men om ett år kommer data att kunna tas ut på detta.

− Bättre längder och dimensioner ger ett högre virkesvärde. Det är inte bara bra för miljön, eftersom transporterna blir mer exakta från skogen, det ger även bättre vinster till markägarna då det i slutändan innebär att industrin tjänar mer pengar. För Biometria innebär det att vi behöver nyrekrytera en tjänst vilket gör att vi kommer att kunna möta våra kunders önskemål i Norrland bättre, säger Jonas Hemmingsson, chef över Fältverksamheten vid Biometria.

För mer information:
Ulrika Sten, kommunikationschef Biometria
Tel: 070-757 64 54
E-post: ulrika.sten@biometria.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hemmingsson, chef Fältverksamheten Biometria
Jonas Hemmingsson, chef Fältverksamheten Biometria
Ladda ned bild
Jonas Byström, produktionsansvarig Virke vid Norra Skogs Fältområde Öst
Jonas Byström, produktionsansvarig Virke vid Norra Skogs Fältområde Öst
Ladda ned bild
Biometria kvalitetssäkrar 100 skördare för Norra Skog Foto: Henke Olofsson
Biometria kvalitetssäkrar 100 skördare för Norra Skog Foto: Henke Olofsson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på.

Totalt är vi 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala. www.biometria.se

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum