Biometria

Biometria skapar högre effektivitet och bättre kvalitet för kvalitetssäkringen av skördare

Dela

Biometrias Fältverksamhet digitaliseras genom det nya fältstöd som nu har driftsatts. Under 2021 har förbättringsprojektet Kvalitetssäkrad tillredning, inom området Produktion, pågått. Resultatet är ett möjliggörande av en modern bearbetning, analys och förädling av produktionsfiler i fält och standardiserad kommunikation till Biometrias kunder.

Det nya fältstödet MILQ ger högre kvalitet i avverkningen. Foto: Jonas Clevström
Det nya fältstödet MILQ ger högre kvalitet i avverkningen. Foto: Jonas Clevström

Huvudsyftet för en kvalitetstekniker är att coacha maskinlag till att få skördaren att mäta bättre. En bra mätning innebär att skördaren har lättare att hitta rätt i prislistorna och kan göra rätt sortiment, en konsekvens som skapar ett högre virkesvärde och leder till ett bättre resursutnyttjande från skogen.

− För maskinlagen som avverkar ute i skogen ger detta i slutänden en högre kvalitet i avverkningen vilket leder till en bättre lönsamhet för både skördarlag, markägare och köpare av virket, säger Jonas Hemmingsson, chef för Fältverksamheten på Biometria.

Fältstödet innebär att arbetet för kvalitetsteknikerna och kunderna förbättras då mer tid kan läggas på coachning och mindre tid på flera omständliga moment i äldre mjukvarulösningar. Ofta med naturen, i form av mygg, köld och regn, emot sig. Kunderna, oavsett om det är skogsföretag eller maskinägare kommer att uppleva stora förbättringar i form av mer enhetliga rapporter, så oavsett vilken kvalitetstekniker som har utfört jobbet kommer rapportens utformning se lika ut.

− Med hjälp av det digitala fältstödet så skapar vi bättre rapporter till maskinlagen. De kommer på ett enkelt sätt att kunna ta del av sina resultat på skördarens mätnoggrannhet och sortimentsuppföljningar. Kvalitetsteknikerna kommer att kunna följa upp sina maskinlag på ett effektivare sätt i frågor som rör mätningskvalitet, säger Mariana Komstadius, Produktägare på Biometria.

Det dagliga arbetet för kvalitetsteknikerna och maskinförarna blir också säkrare, då man undviker smitto- och skaderisker som uppstår där man tidigare måste klättra upp i skördarhytten för att hämta ut produktions- och kvalitetsdata. Med det nya fältstödet får man tillgång till de allra flesta filerna direkt i fält.

Det dagliga arbetet för kvalitetsteknikerna och maskinförarna blir också säkrare, då man undviker smitto- och skaderisker som uppstår där man tidigare har behövt klättra upp i hytten på skördaren för att hämta ut produktions- och kvalitetsdata. Med det nya fältstödet får man tillgång till de allra flesta filerna direkt ute i fält.

 Det digitala fältstödet MILQ (Measurement Information Logging Quality), som Fältverksamhetens kvalitetstekniker nu kommer att använda, fungerar på flera enheter som surfplatta eller dator, beroende på användarens behov. MILQ har stöd att köras offline vilket är en viktig egenskap för ett verktyg som ska fungera ute i skogen även när mobiltäckningen är dålig.  ​Rapporten skapas direkt ute i fält och går i väg automatiskt när enheten får uppkoppling igen. Det finns också en tidsvinst för kvalitetsteknikern då rapportskrivandet försvinner.

Kontakter

Bilder

Det nya fältstödet MILQ ger högre kvalitet i avverkningen. Foto: Jonas Clevström
Det nya fältstödet MILQ ger högre kvalitet i avverkningen. Foto: Jonas Clevström
Ladda ned bild
Jonas Hemmingsson, chef för Biometrias Fältverksamhet Foto: Biometria
Jonas Hemmingsson, chef för Biometrias Fältverksamhet Foto: Biometria
Ladda ned bild
Mariana Komstadius, Produktägare Biometria Foto: Biometria
Mariana Komstadius, Produktägare Biometria Foto: Biometria
Ladda ned bild

Dokument

Om

Biometria
Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

 

Om oss
Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsnäring som genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla Sveriges skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Uppdraget är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Biometria erbjuder även tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, samtidigt som vi har ett långsiktigt samarbete med forskningsinstitut och universitet. Genom vårt arbete verkar vi som ett informationsnav inom skogsnäringen och erbjuder en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på.

Totalt är vi drygt 850 anställda med verksamhet i hela Sverige, vårt huvudkontor ligger i Uppsala. www.biometria.se

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum