Uppsala kommun

Biotopia får Vattenakademins hederspris 2019

Dela

Uppsala kommuns biologiska museum Biotopia mottog 4 april Vattenakademins hederspris 2019. Enligt motiveringen har Biotopia fått priset för sitt folkbildningsarbete som bidragit till att sprida värdefulla kunskaper om natur och miljö till olika målgrupper, framförallt barn och unga.

– Jätteroligt och hedrande att Biotopia får den här utmärkelsen. Biotopias pedagogiska och utforskande verksamhet är en viktig del i kommunens arbete för ekologisk hållbarhet, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

– Vi blev väldigt glada över den fina motiveringen och naturligtvis för priset, det känns som att vi är på rätt väg. Biotopias medarbetare har med stor kunskap och jättestort engagemang utvecklat aktiviteter, podd och utställningar för att väcka alla åldrars nyfikenhet för den uppländska naturen. Barn och unga är särskilt viktiga eftersom det är de som är framtidens beslutsfattare, säger Virpi Lindfors, enhetschef Biotopia och Naturskolan på kulturförvaltningen, Uppsala kommun.

Vattenakademiens motivering:
Pristagaren har genom ett mångårigt hängivet arbete fullföljt det folkbildningsarbete som startade genom tillkomsten av det Biologiska museet i Uppsala under det tidiga 1900-talet och därmed bidragit till att sprida värdefulla kunskaper om natur och miljö till skilda målgrupper i regionen. Akademien vill särskilt lyfta fram de insatser som riktar sig till barn och ungdom, en i sammanhanget synnerligen viktig målgrupp. Juryn har även noterat och i högsta grad uppskattat pristagarens förtjänstfulla pedagogiska insatser för att sprida kunskaper om den akvatiska ekologin genom ett stort utbud av aktiviteter, såväl undervisning som utställningar. Akademien gratulerar Biotopia till ett synnerligen välförtjänt Hederspris.

Vattenakademien är en ideell organisation som består av vattenvårdare, det vill säga experter inom limnologi, marinbiologi eller hydrologi, vattenförvaltare och vattenorganisationer som verkar inom Norra Östersjöns vattendistrikt.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Var ska Uppsalas avloppsreningsverk ligga i framtiden?18.9.2019 17:35:15 CESTPressmeddelande

Kommunstyrelsen har tillsammans med Uppsala Vatten utrett hur Uppsalas avloppsförsörjning ska klaras på lång sikt. Kungsängsverket, som nu renar avloppsvattnet från staden och några närbelägna tätorter, ska byggas ut för att klara utvecklingen fram till omkring år 2060. Därefter finns tre lokaliseringsalternativ, utöver nuvarande plats: En kortare bit söderut om nuvarande plats, sydost om Bergsbrunna eller väster om E4:an vid Fullerö.

Lena Åberg Frisk slutar på UKK18.9.2019 12:12:41 CESTPressmeddelande

Lena Åberg Frisk har idag meddelat att hon slutar som VD på UKK. - Jag är oerhört stolt över det vi tillsammans åstadkommit på UKK under min tid som vd. Jag tillträdde med ett tydligt uppdrag och mycket av det är nu genomfört. Nu är vi tyvärr i ett läge där styrelsen och jag inte är överens om hur verksamheten ska utvecklas framöver. Då är det bättre att någon annan får ta ansvaret att leda verksamheten vidare, säger Lena Åberg Frisk. Åberg Frisk tillträdde som VD på UKK i augusti 2015. Under hennes tid som VD har bland annat antalet egna arrangemang fördubblats, samarbeten med Kungliga Musikhögskolan inletts och UKK har flyttat fram positionerna i sitt klimat- och miljöarbete. Vidare har bolaget idag en ekonomi i balans och är en av landets främsta platser för kultur och möten. Lena Åberg Frisk tar ut kompledigt från och med idag 18 september och avslutar formellt sin tjänst 31 december 2019. För mer information: Lena Åberg Frisk 072-5674948 Stefan Berg 0724-682683 Pressansvarig Uppsa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum