Svenskt Trä

Birgit Östman tilldelas träbranschens pris för sin forskning om trä och brandsäkerhet

Dela
Årets mottagare av priset riddare av Trämarknadsorden, har forskat på området brand sedan 70-talet. Hon har specialinriktat sig på brandsäkerhet i träkonstruktioner och har haft stor betydelse för användningen av trä till större byggnader med flera våningar.
Birgit Östman, foto: Micael Carlsson
Birgit Östman, foto: Micael Carlsson

Birgit Östman fick ta emot det prestigefulla priset riddare av Trämarknadsorden 2022, under Trämarknaden i Karlstad den 17 november.

– Det känns fantastiskt, jag kunde aldrig gissat att jag skulle få priset. Väldigt rolig att Trämarknaden uppmärksammar hur de brandtekniska framstegen möjliggjort att kunna bygga högre än två våningar i trä. På det sättet kan vi i dag bygga både mer miljö- och människovänligt, säger Birgit Östman.

Hon är Emeritus vid Linnéuniversitet, expert i ämnet byggnadstekniskt brandskydd och har gett ut den första europeiska handboken någonsin om brandsäkert träbyggande.

Det finns många fördomar om trä och brand och den största är att trähus skulle vara farligare än byggnader med en stomme av andra material. Den myten har hennes forskning slagit hål på.

Motiveringen till priset lyder:

Utvecklingen för byggandet av flervåningshus i trä har varit och är mycket positiv – men det har sannerligen inte saknats utmaningar på vägen. En av de absolut största trösklarna att komma över har – inte helt förvånande - varit farhågorna kring hur trähus uppträder vid en brand.

Årets riddare av Trämarknadsorden har ägnat 50 år åt att bemöta fördomar med fakta i just detta ämne. Fram till 1994 fick byggnader över två våningar inte byggas med en bärande stomme av trä på grund av föråldrade brandskyddsregler i Sverige. Årets pristagare var starkt drivande i det forsknings- och utvecklingsarbete som ledde till att byggreglerna 1994 blev funktionsbaserade, materialneutrala och till att metoder utvecklades för att kunna uppfylla de nya kraven för träkonstruktioner. Med examina från Lunds och Stockholms universitet och nu Emeritus vid Linnéuniversitet har årets träriddare publicerat en mängd vetenskapliga och tekniska artiklar, forskningsrapporter och handböcker på ämnet. Den senaste är boken Fire Safe Use of Wood in Buildings - Global Design Guide som publicerades på ett brittiskt förlag för bara några månader sedan tillsammans med ett tjugotal kollegor från fyra kontinenter. De senaste åren har hon också skrivit en bok om träforskningens historia i Sverige.

För ett stort och avgörande bidrag att möjliggöra ökad användning av trä i alla typer av byggnader och för sin livsgärning att möta fördomar med fakta kring trä och brand är det en stor ära att presentera: Riddaren av Trämarknadsorden 2022 – Birgit Östman. 

Läs mer om Birgit Östmans viktiga arbete här.

Om priset

Årets träriddare tillkännages enligt tradition under Trämarknaden i Karlstad, en av de främsta mötesplatserna för den svenska och internationella träindustrin. Priset har delats ut sedan 1962 och hyllar de personer som med gagnelig gärning fört branschens utveckling framåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Birgit Östman, foto: Micael Carlsson
Birgit Östman, foto: Micael Carlsson
Ladda ned bild
Birgit Östman, foto: Micael Carlsson
Birgit Östman, foto: Micael Carlsson
Ladda ned bild
Pressbild Linnéuniversitetet.
Pressbild Linnéuniversitetet.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt Trä formar framtidens lövträindustri - bildar ny kommitté för lövträsågverk22.3.2023 09:56:53 CET | Pressmeddelande

Efterfrågan på svenskt trä ökar från landets möbel- och inredningsproducenter. I dag är majoriteten av det trä som inhemska företag använder för produktion importerad, något som är utmanande både utifrån ett logistiskt- och hållbarhetsperspektiv. Branschorganisationen Svenskt Trä ser stora möjligheter med trävaror från landets lövträd och bildar den första kommittén som representerar svenska lövträsågverk.

Globala marknader upprätthåller hög efterfrågan av trävaror – än så länge13.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2022 uppnådde den svenska produktionen av trävaror (18,7 miljoner m3) sin näst högsta nivå någonsin, endast överträffad av 2021. Året bjöd på rekordsiffror för mars månad och ovanligt starka volymer i december. Detta trots att marknaden i Europa påverkades negativt av inflation, höga räntekostnader, höga energipriser och en geopolitisk osäkerhet. Framåt slutet av 2022 ökade samtidigt andra globala marknader sin efterfrågan på trävaror vilket kompenserade för bortfallet från Europa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum