Kungl. Patriotiska Sällskapet

Birgitta Notlöf tilldelas medalj för betydande fostrargärning

Dela

Kungliga Patriotiska Sällskapets Fostrargärningsmedalj har idag 17 augusti 2017 tilldelats Birgitta Notlöf. Landshövding Chris Heister överlämnade medaljen vid en högtidlig ceremoni på Tessinska Palatset i Stockholm.

Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT

Fostrargärningsmedalj går till en av Sveriges främsta sociala entreprenörer, Birgitta Notlöf.

Motiveringen är: Den sociala entreprenören Birgitta Notlöf har outtröttligt arbetat i 25 år för ett medmänskligare och mer integrerat Sverige genom att ge invandrade kvinnor värdefull kunskap och gemenskap. 

Birgitta Notlöf grundade 1992 kunskaps- och designcentret Livstycket i Tensta. Hon är också chef för verksamheten.
Visionen är att hjälpa invandrarkvinnor att ta sig ur sin isolering, lära sig det svenska språket och bli självförsörjande. På så vis får de starkare självkänsla och blir ett större stöd under sina barns skolgång. 

– Jag är hedrad och glad över medaljen. För mig är det tre begrepp som är centrala, det är demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Detta är begrepp som jag kämpat för under hela mitt liv. 

Vid samma tillfälle utdelades Fostrargärningsmedalj även till professor Inger Enkvist.

– Medaljens motiv är en ängel som blåser på glöden så att elden tar sig, vilket också är sällskapets emblem sedan 1700-talet. Det är precis det som denna medalj skall premiera, att ”elda på” och inspirera ungdomars utveckling och därmed Sveriges utveckling. Medaljen är på uppfostrans och skolans område en motsvarighet till Sällskapets välkända Näringslivsmedalj, säger ordförande Erik Norberg.

Medaljen är i guld och bärs i rosett av gulgrönt siden.
Tidigare mottagare av Fostrargärningsmedaljen är exempelvis Nina Balabina - Lilla Akademien, Anders Carlberg - Fryshuset och Magnus Härenstam för rollen i tv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. 

Kungliga Patriotiska Sällskapet, som 2016 firade sitt 250 årsjubileum, grundades för att utveckla svenskt näringsliv och samhälle. Detta genom att belöna goda gärningar. Sällskapet delar ut ett flertal andra medaljer, t ex Näringslivsmedaljen och medaljer för Uppskattad Arbetsinsats respektive Betydande Gärning. Sällskapet delar även ut bidrag för att sprida forskning och för sociala satsningar.

För mer information kontakta: 
Birgitta Notlöf, 08-760 43 15, birgitta.notlof@livstycket.com, www.livstycket.com
Marianne Reuterskiöld, Kungliga Patriotiska Sällskapet, 070-367 76 46, 08-611 12 62
marianne.reuterskiold@kungligapatriotiskasallskapet.se
www.kungligapatriotiskasallskapet.se  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Ladda ned bild
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62http://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. 

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum