Luleå stift, Svenska kyrkan

Biskop Åsa Nyström besöker den lutherska kyrkan i Tanzania

Dela

I början av maj besöker Luleå stifts biskop, Åsa Nyström, vänstiftet Konde i Tanzania. Det är hennes första besök där sedan hon vigdes till Luleå stifts biskop i juni 2018.

Sång och glädje hör gudstjänsten till. Bild från besök i Konde stift 2016. Foto: Maria L Pedersen/Luleå stift.
Sång och glädje hör gudstjänsten till. Bild från besök i Konde stift 2016. Foto: Maria L Pedersen/Luleå stift.

I helgen åker Svenska kyrkans 14 biskopar till Tanzania för att besöka den lutherska kyrkan, ELCT – Evangelical Lutheran Church in Tanzania. Resan, som båda kyrkorna initierat, är ett svarsbesök då 14 biskopar från Tanzania besökte Sverige 2015. Då fördes samtal i frågor och utmaningar som förenar, exempelvis utbildning, sekularisering och mänskliga rättigheter.

– Nu möts vi i Tanzania över temat ”The Church in the public space”. Vi får fira gudstjänster och be tillsammans, leda varandra i bibelstudier, fördjupa oss i varandras sammanhang och dela erfarenheter av hur det är att vara kyrka i samhället, säger Åsa Nyström.

Efter de gemensamma dagarna reser biskop Åsa Nyström vidare till staden Konde stift i södra Tanzania. Där kommer hon bland annat predika vid två gudstjänster i staden Mbeya samt besöka stiftskansliet i Tukuyu och det lutherska centret i Matema.

Det var i juni 2016 som Luleå stift skrev under ett vänstiftsavtal med Konde stift. Avtalet bygger på ömsesidighet: att tillsammans, som syskon i Kristus, ta del av varandras liv, lära om de förhållanden man lever i och försöka förstå och tjäna varandra. Det kan göras genom att dela erfarenheter och förväntningar i det dagliga livet och tillsammans utforska gemensamma behov och förhoppningar.

– Min förhoppning är att vi ska fortsätta fördjupa vår vänstiftsrelation för att se hur vi sedan kan ta det vidare, säger Åsa Nyström.

BAKGRUND

  • Svenska kyrkan har haft relationer med den lutherska kyrkan i sedan 1940-talet.
  • Sju av tretton stift har vänstiftsrelationer i Tanzania.
  • Biskoparna från Sverige och Tanzania möttes 2015 i Rättvik, vilket mynnade ut i ett Joint Statement.
  • Svenska kyrkans internationella arbete stöder diakonala insatser. Det handlar bland annat om projekt om sexuell och reproduktiv hälsa med särskilt fokus på kvinnor och unga, genus och jämställdhet samt social och ekonomisk rättvisa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sång och glädje hör gudstjänsten till. Bild från besök i Konde stift 2016. Foto: Maria L Pedersen/Luleå stift.
Sång och glädje hör gudstjänsten till. Bild från besök i Konde stift 2016. Foto: Maria L Pedersen/Luleå stift.
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

- Få sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!22.1.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Luleå stifts biskop Åsa Nyström berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum