Strängnäs stift

Biskop Johan Dalman gläntar på kyrkporten till framtiden

Dela

Hur ser framtiden ut för våra kyrkorum? Svenska kyrkan ska nu upprätta en plan över hur kyrkans fastigheter ska brukas och underhållas. Biskop Johan Dalmans nya bok Högt i tak i heliga rum gläntar på kyrkporten till ett nygammalt sätt att tänka.

Kyrkorummen rymmer Guds tilltal, och det gör dem oändligt värdefulla. Hur tar vi vara på Svenska kyrkans viktigaste materiella resurs? Vågar vi låta flyttlassen gå från kanslihus och församlingshem tillbaka till kyrkobyggnaden?

Med dessa frågor för ögonen har biskop Johan Dalman skrivit boken Högt i tak i heliga rum (Verbum, 2019) en bok om hur vi kan använda våra kyrkorum.

- Jag brinner för detta med "kyrkan mitt i byn" - hur vi ger skjuts åt det arvet på ett nygammalt sätt, säger biskop Johan Dalman.

Biskopens nya bok riktar sig till alla som har ansvar för våra kyrkorum; kyrkoherdar, förtroendevalda samt anställda och ideella som vill få inspiration och vara med och påverka hur vi ska använda våra kyrkor. Texten illustreras av Anna Blåders finstämda bilder.

Svenska kyrkan är en av landets största fastighetsägare med fler än 16 000 byggnader. Utredningen Gemensamt ansvar ligger till grund för den fastighetsöversyn som Svenska kyrkan nu genomför.

Lars Johnsson, 1:e vice ordförande i Strängnäs stiftsstyrelse, ledde utredningen Gemensamt ansvar. Han tycker att det är en lättläst och ändå innehållsrik bok.

- Boken ger bra vinklingar när man funderar på hur man kan använda sin kyrka till mera än ”bara” gudstjänster. Boken fungerar också bra som inspirationskälla inför en kyrkorenovering, säger Lars Johnsson.

Kontakter

Bilder

Biskop Johan Dalmans nya bok handlar om hur vi i framtiden kan använda våra kyrkorum. Kyrkoherdar och förtroendevalda på presidiekonferens på stiftsgården Stjärnholm var de första som fick varsitt exemplar av boken.
Biskop Johan Dalmans nya bok handlar om hur vi i framtiden kan använda våra kyrkorum. Kyrkoherdar och förtroendevalda på presidiekonferens på stiftsgården Stjärnholm var de första som fick varsitt exemplar av boken.
Ladda ned bild

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum