Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskop Johan tar emot Peter Stenberg som ny kontraktsprost i Villands och Gärds kontrakt

Dela

Biskop Johan Tyrberg har utnämnt Fjälkinges kyrkoherde Peter Stenberg att från den 1 februari 2021 vara kontraktsprost i Villands och Gärds kontrakt. Kontraktet omfattas av församlingarna i Bromölla och Kristianstads kommuner. Utnämningen gäller till och med den 31 januari 2026.

Peter Stenberg. Foto: Camilla Lindskog
Peter Stenberg. Foto: Camilla Lindskog

Peter Stenberg prästvigdes 1993 och är sedan 2019 kyrkoherde i Fjälkinge pastorat. Tidigare har han bland annat arbetat som kyrkoherde i Malmö, S:t Pauli församling, och i Norra Åsum. På Cv:t finns också arbeten som undersköterska och polis. Stenberg efterträder kontraktsprost Pia Wiktors som går i pension från sin kyrkoherdetjänst i Bromölla pastorat.

Såhär säger Peter Stenberg om sitt nya uppdrag:
– Det är med tillförsikt som jag har tackat ja till biskopens fråga att bli kontraktsprost i Villands och Gärds kontrakt. Jag vet att den avgående prosten Pia Wictors har utfört uppdraget på ett föredömligt sätt, vilket känns betryggande. Jag upplever att det finns ett stort engagemang hos både anställda och förtroendevalda i kontraktets olika enheter. Min önskan är att vara ett gott stöd för biskopen i hans uppdrag. Men jag ser också fram emot ett bra och utvecklande samarbete med församlingarna i kontraktet. 

Mottagningsgudstjänst:
Peter Stenberg tas emot som kontraktsprost vid en gudstjänst som leds av biskop Johan Tyrberg i Kiaby kyrka den 7 mars klockan 10. Med anledning av coronarestriktionerna är det inte möjligt att närvara fysiskt men väl via: http://svenskakyrkan.se/lundsstift/live 
– Peter Stenberg tar en gedigen erfarenhet med sig in i prostkollegiet. Han har arbetat i församlingar både på landsbygd och i stad. De kunskaperna får han nytta av som kontraktsprost i ett kontrakt som består av både större och mindre församlingar. Det är också bra att ha en prost med erfarenheter från både vården och polismyndigheten, säger biskop Johan Tyrberg.

Fakta:
Kontraktsprosten har uppgifter med tydlig koppling till biskopens funktion och biträder biskopen i dennes tillsyn och ledning. Uppdraget att vara kontraktsprost ges för fem år i taget. Lunds stift är indelat i 12 kontrakt.

Kontaktuppgifter:
Peter Stenberg, 044-586 59

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Stenberg. Foto: Camilla Lindskog
Peter Stenberg. Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum