Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskop Johan Tyrberg tar emot Gunilla Hallonsten som kontraktsprost i Malmö kontrakt den 14 februari

Dela

Biskop Johan Tyrberg har utnämnt Malmös kyrkoherde Gunilla Hallonsten att från den 1 februari 2021 vara kontraktsprost i Malmö kontrakt. Utnämningen gäller till och med den 31 januari 2026. Hallonsten tas emot som kontraktsprost den 14 februari i en webbsänd gudstjänst från S:t Matteus kyrka.

Gunilla Hallonsten. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Gunilla Hallonsten. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Gunilla Hallonsten prästvigdes för Lunds stift år 2000 och var församlingspräst i Kirsebergs församling i Malmö fram till år 2002. Nu kommer hon närmast från tjänsten som chef för avdelningen kyrkoliv vid kyrkokansliet i Uppsala. Tidigare har hon verkat som chef för den internationella avdelningen på samma arbetsplats och dessförinnan, 2002-2007, arbetat med HIV och Aids-frågor i södra Afrika.

Såhär säger Gunilla Hallonsten om sitt nya uppdrag som kontraktsprost:
– Det är verkligen ett stort förtroende! Jag är jätteglad över att bli en del i biskopens ledargrupp och få bidra till att utveckla det ledarskapet. Att vara kontraktsprost kommer för mig innebära att jag arbetar för helhetsperspektiv i kontrakt och stift samt utvecklar forum och metoder för erfarenhetsutbyten. Dessutom ser jag fram emot att bli delaktig i strategiska val och prioriteringar i kontraktsprostskollegiet.

Biskop Johan Tyrberg gläder sig åt att välkomna Malmös nya kontraktsprost:
– Jag har haft förmånen att träffa Gunilla i hennes tidigare tjänst och ser fram emot att få samarbeta med henne i stiftet och i prostkollegiet där hon kan bidra med erfarenheter från sitt internationella engagemang och från tjänsten på kyrkokansliet. Jag har hört mycket gott om Gunillas ledaregenskaper och tycker det ska bli intressant att följa hennes arbete i Malmö.

Mottagningsgudstjänst
Gunilla Hallonsten tas emot som kontraktsprost vid en gudstjänst som leds av biskop Johan Tyrberg i S:t Matteus kyrka den 14 februari klockan 11.00. Endast de som leder gudstjänsten kommer att vara på plats i kyrkan. Alla bjuds in till att fira gudstjänsten digitalt via Malmö pastorats hemsida, Facebooksida och/eller Youtube-kanal.

Fakta
Kontraktsprosten har uppgifter med tydlig koppling till biskopens funktion och biträder biskopen i dennes tillsyn och ledning. Uppdraget att vara kontraktsprost ges för fem år i taget. Lunds stift är indelat i 12 kontrakt och Malmö kontrakt består av Malmö S:t Petri, Malmö S:t Johannes, Husie, Fosie, Hyllie och Limhamns församlingar. Läs mer här.

Seminarium
Klockan 13.00 sänds även ett seminarium – ”Kyrka och demokrati i pandemins tid” som tar upp frågor som ”Vad sker med gemenskaper, mänskliga rättigheter och värdiga liv i och efter coronapandemin?” och ”Hur kan vi socialt och existentiellt komma närmare varandra i tider av distansering?”. Länk till seminariet finns på www.svenskakyrkan.se/malmo. Seminariet kan även ses i efterhand. Bland de medverkande finns förutom Gunilla Hallonsten även Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan/HD, Kristian Lundberg, författare och Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid MAU.

Kontaktuppgifter:
För bokning av intervjuer kontakta kommunikationschef Karin Rosvall, 0705-655 343

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunilla Hallonsten. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Gunilla Hallonsten. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum