Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskop Johan Tyrberg visiterar församlingarna i Kristianstads och Bromölla kommuner

Dela

Den 23-28 april visiterar Lunds stifts biskop de tio församlingarna i Villands och Gärds kontrakt som ingår i Kristianstads och Bromölla kommuner.

Biskopsvisitationer är reglerade i Kyrkoordningen och har en del formella inslag. En av biskopens huvuduppgifter är att se till att kyrkoherdarna sköter sina uppgifter på rätt sätt och att församlingarna fungerar som de ska.
– Jag har valt att visitera utifrån en modell där kontraktsprosten undersöker formaliteter som att diarierna sköts korrekt och att kyrkornas textilier förvaras rätt. Kontraktsprosten, som i detta fall är Bromöllas kyrkoherde Pia Wiktors, redogör för mig hur det står till i kontraktet. Rapporten har jag som underlag när jag besöker församlingarna. Vi ska bland annat samtala om glädjeämnen, utmaningar och om hur man kan utveckla sin församling. Min förhoppning är att visitationen leder till inspiration och nytändning, säger biskop Johan Tyrberg.

Under visitationen görs ett besök på Kristianstads kyrkogårdsförvaltning. Sedan årsskiftet har stiften fått ett utökat tillsynsansvar för kyrkogårdarna. Ansvaret delar man, precis som när det gäller kyrkoantikvariska föremål, med länsstyrelserna.
– Kyrkogårdar ger rum för tankar om livet och döden, oaser där man kan ta paus från vardagen, andas och njuta av den vackra platsen. Det ska bli intressant att få se en så stor kyrkogårdsförvaltning och lyssna till hur man arbetar med bland annat tillgänglighet och miljöfrågor.

Media hälsas välkomna att träffa biskopen, kontraktsprosten och kyrkoherdarna både i samband med öppna programpunkter och för enskilda intervjuer efter överenskommelse med pressekreterare Camilla Lindskog (se kontaktuppgifter nedan).

Öppet program:

  • 23 april klockan 17.00 kontraktsmässa i Heliga Trefaldighets kyrka, Kristianstad
  • 24 april klockan 18.00 kvällsmässa i Fjälkinge kyrka
  • 25 april klockan 18.30 kvällsbön i Åhus S:ta Maria kyrka
  • 27 april klockan 10.00 frukostmöte med föreläsning av biskop Johan i Vä församlingshem
  • 28 april klockan 11.00 festmässa med visitationspredikan i Ivetofta kyrka

Villands och Gärds kontrakt består av följande församlingar/pastorat:
Kristianstad, Bromölla, Åhus, Nosaby, Oppmanna-Vånga, Fjälkinge, Västra Vram, Degeberga-Everöd, Vä-Skepparslöv och Araslöv.

Mer information om visitationen finns på Lunds stifts webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/lundsstift/visitation-i-villands-och-gards-kontrakt-

Pressbilder på biskop Johan finns i Lunds stifts pressrum:
http://www.svenskakyrkan.se/lundsstift/pressbilder-johan-tyrberg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

Tre år av bön och vänskap firas tillsammans med kardinal Anders Arborelius, ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Johan Tyrberg i Lunds domkyrka28.10.2019 08:51:18 CETPressmeddelande

Sedan den 31 oktober 2016 då påve Franciskus och representanter för Lutherska världsförbundet uttryckte viljan att katoliker och lutheraner ska fortsätta vandra vägen från konflikt till gemenskap har dagen firats i Lunds domkyrka. Många steg på den gemensamma vägen har tagits och vänskapsband har knutits allt starkare när vi på treårsdagen firar högtidlig vesper klockan 19.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum