Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskop Johan Tyrberg visiterar församlingarna i Trelleborgs och Vellinge kommuner

Dela

Den 15-20 oktober visiterar Lunds stifts biskop de åtta församlingarna i Trelleborgs och Vellinge kommuner som ingår i Skytts kontrakt.

Biskop Johan Tyrberg. Foto: Camilla Lindskog
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Camilla Lindskog

Biskopsvisitationer är reglerade i Kyrkoordning för Svenska kyrkan och har en del formella inslag. En av biskopens huvuduppgifter är att se till att kyrkoherdarna sköter sina uppgifter på ett riktigt sätt och att församlingarna fungerar som de ska.
– Jag har valt att visitera utifrån en modell där kontraktsprosten undersöker formaliteter som att diarierna sköts korrekt och att kyrkornas textilier förvaras rätt. Kontraktsprosten, som i detta fall är Vellinges kyrkoherde Iva-Katharina Kummer, redogör för mig hur det står till i kontraktet. Rapporten har jag som underlag när jag besöker församlingarna. Jag hoppas på många kreativa möten som kan få positiva konsekvenser för framtiden. Kyrkan är inget egenintresse, hon är, och ska vara, en del av samhället och i människors liv. Som kyrka behöver vi bli bättre på att lyssna med respekt och göra teologiska analyser, säger biskop Johan.

Under visitationen besöks alla församlingarna och biskopen träffar samtliga präster och diakoner för samtal om deras vigningslöften, hur det är att verka i kontraktet och andra aktuella frågor. Alla medarbetare som är engagerade i konfirmandverksamheten ska också få ett särskilt möte med biskopen. Utöver dessa interna möten gör biskopen studiebesök hos Trelleborgs Hamn AB och Vellinge kommun.
– Hos Vellinge kommun ska vi bland annat prata om hur man rustar sig för klimatförändringar med höjda vattennivåer. Svenska kyrkan behöver också vara väl förberedd för ett annat klimat för att bland annat kunna skydda kyrkor och kyrkogårdar. Jag är även intresserad av att få en bild av hur Trelleborgs hamn påverkar våra liv och hur man tänker kring sitt ansvar för trafiken och därmed för vattnet och luften.

Media hälsas välkomna att träffa biskopen, kontraktsprosten och kyrkoherdarna både i samband med öppna programpunkter och för enskilda intervjuer efter överenskommelse med pressekreterare Camilla Lindskog (se kontaktuppgifter nedan).

Öppet program:
- 15 oktober 17.00 kontraktsmässa i S:t Nicolai kyrka, Trelleborg
- 16 oktober 08.30 morgonbön i Vellinge kyrka
- 16 oktober 18.30 kvällsmässa i Stora Hammars kyrka
- 17 oktober 08.30 morgonbön i S:t Nicolai kyrka, Trelleborg
- 17 oktober 18.00 kvällsbön i Gislövs kyrka
- 17 oktober 18.30 föredrag av biskop Johan Tyrberg i Gislövs kyrka: Jesus på fem fingrar
- 18 oktober 09.00 morgonbön i Anderslövs kyrka
- 18 oktober 11.30 middagsbön i Östra Torps kyrka
- 20 oktober 10.00 festmässa med visitationspredikan i Vellinge kyrka

Skytts kontrakt består av följande församlingar/pastorat:
Vellinge-Månstorp, Trelleborg, Höllviken, Dalköpinge, Hammarlöv, Källstorp, Anderslöv och Skanör-Falsterbo.

Mer information om visitationen finns på Lunds stifts webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/lundsstift/visitation-i-skytts-kontrakt

Pressbilder på biskop Johan finns i Lunds stifts pressrum:
http://www.svenskakyrkan.se/lundsstift/pressbilder-johan-tyrberg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Johan Tyrberg. Foto: Camilla Lindskog
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 163 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum