Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskop Johan Tyrberg visiterar västra Blekinge

Dela

Mellan den 29 mars och den 3 april visiterar Lunds stifts biskop de sju församlingarna i Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner som ingår i den västra delen av Blekinge kontrakt.

Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg.
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg.

– Jag saknar Blekinge, människorna och naturen som har allt! Nu blir det äntligen visitation efter en coronapandemi som satte käppar i hjulen för två år sedan!
Så säger biskop Johan Tyrberg om att få komma tillbaka till den del av Blekinge som han var kontraktsprost i mellan 2009-2014. 

En biskop ansvarar för helheten i stiftet och ska främja församlingarnas arbete. Biskopen ska även se till att församlingar, präster och diakoner är och utför det de är avsedda för och att de håller sig till Svenska kyrkans lära. Visitationerna är en viktig del av uppgifterna där biskopen får träffa medarbetare, förtroendevalda och dem som bor och vistas i församlingarna.
– Jag känner till församlingarna i västra Blekinge väl men det har hänt mycket sedan jag lämnade för drygt sju år sedan. Det finns en risk att jag tror att jag vet mer än vad jag vet, men min förkunskap gör det också möjligt att bättre gå på djupet och se hur församlingarna verkar idag. Jag ser fram emot att ta del av hur församlingslivet kommit i gång och hittat nya vägar efter coronapandemin. 

Eftersom det är viktigt för biskop Johan att vara kyrka också utanför kyrkans förväntade arena vill han träffa samhällsaktörer som församlingarna samverkar med, eller som de kan starta eller utveckla sitt samarbete med. Under visitationen ska han bland annat besöka Olofströms kommun och Teatersmedjan i Karlshamn.
– Församlingarna är inte en parallellverksamhet till det övriga samhället, jag vill få en bild av det samhälle och sammanhang där människor lever – som är församlingarna. Olofströms kommun är en kämpande kommun i likhet med andra bruksorter som måste hitta nya vägar när industrin digitaliseras och förändras. Vi har mycket att lära av dem. Gällande Teatersmedjan så är det roligt med ett aktivt amatörteatersällskap som funnits länge, och som fostrat många skådespelare och regissörer. Föreningen kan lära oss hur Svenska kyrkan kan ta vara på människors engagemang. 

Journalister hälsas välkomna att delta i visitationens öppna program:
Tisdag 29 mars kl 17.00, kontraktsmässa i Carl Gustafs kyrka, Karlshamn
Torsdag 31 mars kl 18.00, after work på Loch Ness pub & restaurang, Karlshamn
Söndag 3 april kl 10.00, visitationshögmässa i Kyrkhults kyrka

Fakta:
Biskopens uppdrag att visitera stiftets församlingar regleras av Kyrkoordningen. Sedan den 1 januari 2021 består hela Blekinge av ett enda kontrakt, Blekinge kontrakt, där Karlshamns kyrkoherde Henrik Lindén är kontraktsprost. Den östra delen av Blekinge visterade biskopen hösten 2018. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg.
Biskop Johan Tyrberg. Foto: Martin Lindeborg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum