Linköpings stift

Biskop Martin inviger pilgrimspark

Dela

Annandag påsk, 5 april, inviger biskop Martin Modéus en pilgrimspark i Västra Tollstad utanför Ödeshög - en plats för meditation, naturupplevelse och såväl fysisk som andlig och själslig upptäcktsfärd. Invigningen inleds med en pilgrimsvandring.

Enkelhetspärlan i nya pilgrimsparken utanför Ödeshög. Foto: Tomas Wettermark
Enkelhetspärlan i nya pilgrimsparken utanför Ödeshög. Foto: Tomas Wettermark

I utkanten av Västra Tollstad kyrka har en liten pilgrimspark på 50 kvadratmeter byggts upp. Temat på parken fokuserar på pilgrimsvandrarens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

– Varje nyckelord brukar symboliseras av en pärla och ses ofta på armband. I parken finns dessa pärlor i stort format, som stora gatlyktor i glaskulor monterade på träkuber, berättar Tomas Wettermark som är präst och församlingsherde i Ödeshögs församling och fortsätter:

– I parken finns även soffor att sitta på för att antingen meditera kring nyckelorden eller bara njuta av den underbara utsikten. Det är mycket naturvackert här. Något biskop Martin Modéus instämmer i:

– På den här vackra platsen, där Vättern möter slätten och Omberg, kan människor bejaka tillvarons andliga dimension och påminna oss om att vi har både ett inre och yttre, säger han.

– Vi är så glada att ha den här platsen. Till exempel som startplats eller mål för vandring. Eller för att upptäcka något nytt, hos sig själv, hos Gud eller skapelsen. Sluta aldrig upptäcka! säger Tomas Wettermark.

Invigningen av pilgrimsparken startar med en Emmausvandring från närliggande Alvastra klosterruin till Västra Tollstad kyrka.

Emmausvandring är vanligt under Annandag påsk och är en påminnelse om vandringen till Emmaus som lärjungarna och Jesus gjorde efter uppståndelsen. Vandringen bjuder på meditation under vägen och en trevlig stund tillsammans. Efter invigningsceremonin delas en måltid tillsammans, precis som lärjungarna gjorde. Men denna gång blir det korv och kaffe.

Tid och plats
5 april
15.00 Emmausvandring från Alvastra klosterruin.
16.00/16.30 Invigning av Pilgrimsparken och Birgittakapellet i Västra Tollstad kyrka.

Kontakt
Tomas Wettermark, präst, Ödeshögs församling
0142-827 03
tomas.wettermark@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Enkelhetspärlan i nya pilgrimsparken utanför Ödeshög. Foto: Tomas Wettermark
Enkelhetspärlan i nya pilgrimsparken utanför Ödeshög. Foto: Tomas Wettermark
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Europas största vandring startar i Vadstena måndag 19 juli12.7.2021 11:53:59 CEST | Pressmeddelande

Pilgrimscentrum i Vadstena inbjuder press att närvara vid starten av klimatvandringen Pilgrim's Walk for Future som går från Vadstena ända fram till klimattoppmötet i Glasgow i november. Vandringen startar måndag 19 juli klockan 08.30 i Vadstena. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

Linköpings stift har fördelat 56,7 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag27.5.2021 13:55:05 CEST | Pressmeddelande

Av stiftets 282 kyrkor och kapell får 84 ta del av KAE/KUB-ersättningen detta år. Beräknad totalkostnad för de projekt som har beviljats ersättning uppgår till cirka 119,5 miljoner kronor. Församlingarnas egeninsats i dessa projekt beräknas alltså till cirka 62,8 miljoner kronor, men deras sammanlagda insatser är långt större än så, eftersom drift och löpande underhåll inte berättigar till ersättning. Många projekt genomförs också helt utan kyrkoantikvarisk ersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum