Linköpings stiftLinköpings stift

Biskop Martin Modéus låter sina bilder tala i ny bok

Dela

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift har fotograferat sedan tonåren. Nu har han samlat flera av sina bilder i nyutkomna foto- och reflektionsboken ”Bildrikt talat” (Verbum förlag). Under Bokmässan i Göteborg 23-26 september kommer han att tala om bildens betydelse. I Göteborg går också startskottet för en vandringsutställning med några av biskopens fotografier.

Biskop Martin Modéus och boken "Bildrikt talat". Foto: Zandra Erikshed
Biskop Martin Modéus och boken "Bildrikt talat". Foto: Zandra Erikshed

”Fotografering är ett sätt för mig att koppla av. Men inte bara. Att rikta blicken och min uppmärksamhet mot något bestämt utvecklar mitt seende”, säger Martin Modéus som har fotograferat ända sedan tonåren.

Det började med en enkel liten kamera han fick som premie efter att ha sålt jultidningar. Med åren har både intresset och tekniken utvecklats. Framför allt fotograferar han djur och natur och fångar gärna det oväntade, det som bryter av och får oss att studsa till. Det är just den typen av foton som ryms i den nya boken där skapelsen och teologin hör ihop.

”För mig berättar allt det jag möter i naturen om Gud. Och om medmänniskan som en del av skapelsen. Och om mig själv”.

Martin Modéus betonar att han är amatör, ett ord som kommer av franskans »aimer«, att älska.

”Jag fotograferar eftersom jag älskar det. Den som vill hitta de tekniskt sett perfekta bilderna får leta någon annanstans”, säger han.

”Bildrikt talat” vill bjuda in till samtal mellan läsaren och bilderna. Förhoppningen är att motiven får läsaren att sträcka tanken och associationsvärlden. Till varje bild finns frågeställningar – ofta med en humoristisk tvist – som på ett lekfullt sätt hjälper till med associationerna.

– Det är roligt att få presentera denna bok. Och att få slå ett slag för bildens plats i kyrkan.

Utställningen ”Bildrikt talat”
visas i Göteborgs domkyrka 22 september-3 oktober.
Martin Modéus medverkar vid vernissagen onsdag 22 september 16-18.00.

På Bokmässan i Göteborg
samtalar Martin Modéus och Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap om fotokonsten inom kyrkan och likheterna mellan bön och fotografering. Söndag 26 september, 9.30-9.50.
https://bokmassan.se/programs/bildrikt-talat/

Boken "Bildrikt talat"
ges ut av Verbum förlag.
Kontakt Åsa Svedin, 010-199 34 09, asa.svedin@verbum.se

Martin Modéus finns tillgänglig för intervju i Göteborgs domkyrka torsdag 23 september 8.30-11.00.
Kontakt: Katarina Sandström Blyme, 0705-18 21 29, katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Kontakter

Bilder

Biskop Martin Modéus och boken "Bildrikt talat". Foto: Zandra Erikshed
Biskop Martin Modéus och boken "Bildrikt talat". Foto: Zandra Erikshed
Ladda ned bild
Tavlorna hängs upp i Göteborgs domkyrka. Foto: Mikael Ringlander
Tavlorna hängs upp i Göteborgs domkyrka. Foto: Mikael Ringlander
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar norra Småland och Östergötland. Stiftets uppgift är att stötta de 103 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus. Vi arbetar utifrån visionen "levande församlingar". 

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Pilgrimsvandringen är i Malmö20.8.2021 08:41:24 CEST | Pressinbjudan

Idag är det tre år sedan Greta Tunberg började skolstrejka för klimatet. Runt om i Sverige uppmärksammas nu detta. Pilgrim's Walk for Future inbjuder press att närvara när vi möter upp Fridays for Futures skolstrejk utanför stadshuset, August Palms gata i Malmö kl. 12:30. Pilgrim's Walk for Future är Europas största klimatvandring. Den går från Vadstena till Glasgow. Idag vandrar vi vår sista etapp innan vi lämnar Sverige för att segla över till Dragör och fortsätta vandringen genom Europa. Pilgrim's Walk for Future är en gigantisk manifestation på nästan 200 mil. I 100 dagar pilgrimsvandrar en grupp med Annika Spalde i spetsen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien för att slutligen nå fram till Glasgow och klimatmötet COP26.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum