Linköpings stift

Biskop Martin Modéus välkomnar två nya kyrkoherdar

Dela

Söndag den 25 september välkomnar biskop Martin Modéus två nya kyrkoherdar i Linköpings stift. Det är Maria Åkerström i Folkungabygdens pastorat och Erik Gruvebäck i Östra Ryds församling.

Maria Åkerström, kyrkoherde i Folkungabygden och Erik Gruvebäck, kyrkoherde i Östra Ryds församling
Maria Åkerström, kyrkoherde i Folkungabygden och Erik Gruvebäck, kyrkoherde i Östra Ryds församling

Söndagsförmiddagen börjar i Vårfrukyrkan i Skänninge där Maria Åkerström välkomnas som ny kyrkoherde i Folkungabygdens pastorat. Efter att ha varit kyrkoherde i Slaka-Nykils pastorat under sex år återvänder hon nu till Skänninge där hon hade sin första tjänst när hon flyttade till Östergötland år 2000.

Maria har precis börjat sin nya tjänst och tycker att det ska bli spännande att anta utmaningen att vara kyrka på rätt sätt på de olika platserna i det stora pastoratet, i stad och på landsbygd.

"Jag ser mest fram emot att få vara med och bygga levande församlingar tillsammans med alla engagerade människor i Folkungabygdens pastorat", säger Maria.

Efter mässan och lite mat i kyrkan, åker Martin Modéus vidare till Östra Ryds kyrka och församling utanför Söderköping för att fira mässa och välkomna ännu en ny kyrkoherde, Erik Gruvebäck. Han har arbetat i församlingstjänst hela sitt vuxna liv; först som kyrkomusiker och nu senast som komminister i Valdemarsvik och Ringarums församlingar.

"Jag ser fram emot att få vara en del i arbetet med att breda ut Guds rike. Som kyrkoherde i stiftets minsta självstyrande församling finns det många utmaningar men också stora möjligheter att vara både andlig ledare och verksamhetschef. Jag tror på det lilla sammanhanget med korta avstånd mellan människor", berättar Erik.

Maria Åkerström
välkomnas i Vårfrukyrkan, Skänninge, 25 september 11.00

Bor: Linköping
Ålder: 52 år
Uppvuxen: Floby i Västergötland
Fritidsintressen: Jag är en föreningsmänniska så att engagera mig i olika frågor och aktiviteter fyller min fritid.

Kontaktuppgifter: 0142-552 03, maria.akerstrom@svenskakyrkan.se

Erik Gruvebäck
välkomnas i Östra Ryds kyrka, 25 september 17.00

Bor: Kolsebro i Ukna 
Ålder: 43 år
Uppvuxen: på bondgård i Ukna
Fritidsintressen: sjunga och underhålla i olika sammanhang och följa Djurgårdens framgångar på fotbollsplanen. 

Kontaktuppgifter: 070-631 35 02erik.gruveback@svenskakyrkan.se

Kontakter

Bilder

Maria Åkerström, kyrkoherde i Folkungabygden och Erik Gruvebäck, kyrkoherde i Östra Ryds församling
Maria Åkerström, kyrkoherde i Folkungabygden och Erik Gruvebäck, kyrkoherde i Östra Ryds församling
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

Storartat musikprogram under årets orgelvecka27.9.2022 10:29:28 CEST | Pressmeddelande

Den 1-9 oktober 2022 är det återigen dags för orgelvecka i Linköpings stift. Under veckan erbjuds närmare 60 tillfällen att lyssna till den stora skatt av orglar som finns runtom i stiftet. Årets program bjuder på stor variation från den mäktiga orgeln trakterade av såväl orgelspelande barn och ungdomar som gästande organister och stiftets egna kyrkomusiker. Orgelveckan anordnas av orgelnätverket ESOA, East Sweden Organ Academy, i samarbete med Linköpings stift.

Svenska kyrkan lyfter klimatfrågan inför valet6.9.2022 21:13:59 CEST | Pressinbjudan

"Fred med jorden fred med varandra" är budskapet på vandringen Pilgrim's Walk for Future. Vandringen började i Åbo den 14 augusti och når Riksdagshuset på fredag kl. 12:40. Vi välkomnar press/media för intervjuer både på plats och via telefon under vandringens sista tre dagar där biskopar, kyrkoledare och WWFs generalsekreterare möts i gemensam sak för att lyfta fokus på klimatfrågan inför valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum